Boxtelaren kunnen bomen met processierups melden.
Volledig scherm
Boxtelaren kunnen bomen met processierups melden. © Teun Kweekel

Boxtelaren kunnen bomen met processierups melden

BOXTEL - De gemeente Boxtel start eind deze maand met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Daarvoor gebruikt de gemeente een biologisch middel dat alleen werkt bij de jonge rupsjes, die momenteel het levenslicht zien.

Boxtelaren kunnen de komende weken eiken melden waar mogelijk de rupsen met hun brandhaartjes voor overlast gaan zorgen. Ze moeten dat doen bij de nationale bomenbank. Dat kan tot half april. Boxtel is van plan 5500 eikenbomen met het middel te gaan behandelen. 

Jeukrups

Daarvoor heeft de gemeente in eerste instantie plekken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel op het oog waar vorig jaar veel overlast was van de jeukrups. Die bomen worden twee keer behandeld. Ook de eiken in de buurt van sportparken en scholen krijgen de behandeling.

Rupseneitjes

Het werk, dat een gespecialiseerd bedrijf voor de gemeente uitvoert, gebeurt zowel overdag als 's avonds en is afhankelijk van de ontwikkeling van de rupseneitjes. Ook moet het voor de behandeling windstil zijn. Mensen met een eik in de eigen tuin met daarin nesten kunnen deze (tegen betaling) ook laten behandelen of verwijderen door de aannemer met wie de gemeente samenwerkt. 

Zie voor meer informatie de website van de gemeente.