Ronald van Meygaarden, burgemeester van Boxtel: 'Corona is voor niemand leuk, maar als we er dan toch iets positiefs uit kunnen halen, laat het dan zijn dat we weer leren hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen en daar solidair in te zijn.'
Volledig scherm
Ronald van Meygaarden, burgemeester van Boxtel: 'Corona is voor niemand leuk, maar als we er dan toch iets positiefs uit kunnen halen, laat het dan zijn dat we weer leren hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen en daar solidair in te zijn.' © Gemeente Boxtel

Burgemeesters Meierij geven het goede voorbeeld en werken zoveel mogelijk thuis

MEIERIJ - Ze geven het goede voorbeeld: de vier burgemeesters van de regio Meierij. Ze werken thuis, zoveel als mogelijk is. En in hun gemeentehuis als niet anders kan of nodig is. In een groot verhaal vertelt burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad over zijn ervaringen in deze barre tijden van corona-crisis. 

Hij zit in thuis in Horst aan de Maas. Aan de eettafel in zijn woonkamer schakelt Van Rooij tussen Skype, Whatsapp, mail en telefoon. Gewoon in pak. Dagenlang alleen in het appartement in het centrum van Veghel, dat zag hij niet zitten. Nu heeft hij gezelschap van zijn vrouw en jongste zoon. Die is 16 en zit midden in de toetsweken. Er wordt dus hard gewerkt en geleerd in huize Van Rooij. ,,Maar ik bemoei me er verder niet mee hoor. Ieder werkt voor zich.”

Van Rooij heeft zijn handen vol aan zijn eigen taken, wil hij maar zeggen. Met het besturen van zijn gemeente Meierijstad, 54 kilometer verderop. Daar gebeurt de laatste dagen nogal wat. Hij leeft mee met de families die het raakt. ,,Het is echt schrikken hoe snel het virus om zich heen grijpt. Vorig weekeinde waren we ons aan het beramen over de eerste maatregelen, nu zijn we een week verder en draait er een totaal andere film. We doen wat we kunnen om het virus te beteugelen.” (lees het volledige verhaal hier)

Quote

Maar onze ambtenaren zijn vanuit thuis druk aan het werk. Zij zorgen dat de belangrij­ke dingen doorgaan en houden mij en de wethouders goed op de hoogte van wat er in onze gemeente speelt.

Burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel

Voor elkaar zorgen

Burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel zit uiteraard in hetzelfde schuitje als zijn collega Van Rooij. Ook hij werkt zoveel als mogelijk is vanuit huis, in Rumpt. ,,Het is een vreemde gewaarwording om nu als burgemeester thuis aan het werk te zijn. Want het allerliefst sta ik toch tussen de inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Gelukkig kan ik ook op afstand goed werken. Maar ik vind het belangrijk om als burgemeester daar te zijn waar het nodig is. Dus ben ik ook wel in het gemeentehuis te vinden. Daar is het overigens behoorlijk leeg, maar vergis je niet, onze ambtenaren zijn vanuit thuis druk aan het werk. Zij zorgen dat de belangrijke dingen doorgaan en houden mij en de wethouders goed op de hoogte van wat er in onze gemeente speelt.

,,Tijdens mijn kennismaking met mensen uit onze dorpen kwam al ter sprake dat Boxtel van oudsher een gemeente is waar we zorgen voor de zwakkeren in onze maatschappij. Dat blijkt ook nu. Mensen bieden spontaan hun hulp aan en zorgen voor elkaar. Daar ben ik blij mee. Corona is voor niemand leuk, maar als we er dan toch iets positiefs uit kunnen halen, laat het dan zijn dat we weer leren hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen en daar solidair in te zijn. Ik wil dan ook nadrukkelijk aan iedereen vragen: blijf de adviezen van de overheid en het RIVM opvolgen. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.”

Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel werkt ook thuis.
Volledig scherm
Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel werkt ook thuis. © Gemeente Sint-Michielsgestel
Quote

Als ik dan toch complimen­ten mag maken, dan wil ik die ook graag maken voor de vele hartverwar­men­de initiatie­ven die ook in onze dorpen de afgelopen tijd tot stand zijn gekomen.

Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel

Onwennig

,,Ook in huize Looijen wordt thuisgewerkt. Het was een beetje onwennig eerst, want in plaats van wethouders en ambtenaren heb ik nu ineens mijn kinderen aan tafel”, laat burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel weten. ,,Toch kan ik ook vanuit thuis prima werken. Met een telefoon, een goede internetverbinding, een goed bedrijfsnetwerk en de hulp en inzet van ict-mensen die dat netwerk in de lucht houden, kom ik een heel eind. Die collega’s zijn voor onze organisatie op dit moment van groot belang. Ook zij verdienen wat mij betreft een dikke pluim voor hun inzet. Waarschijnlijk geldt dat voor veel thuiswerkende inwoners ook; zonder de inzet van hun ict-collega’s zou het thuiswerken veel minder makkelijk kunnen.

Dankzij de digitale snelweg overbrugt burgemeester Yves de Boer de afstand tussen Oosterhout en Haaren in fracties van seconden.
Volledig scherm
Dankzij de digitale snelweg overbrugt burgemeester Yves de Boer de afstand tussen Oosterhout en Haaren in fracties van seconden. © Gemeente Haaren

Als ik dan toch complimenten mag maken, dan wil ik die ook graag maken voor de vele hartverwarmende initiatieven die ook in onze dorpen de afgelopen tijd tot stand zijn gekomen. Het doet me goed om te zien, al is het dan online, hoe mensen zich ook in onze dorpen voor elkaar inzetten. Ik heb al vaker gezegd dat de saamhorigheid in onze dorpen enorm is. Dat blijkt ook nu weer en daar ben ik als burgemeester enorm trots op. Ik zou daarom tegen al mijn inwoners willen zeggen: dankjewel en blijf ook de komende tijd goed voor elkaar zorgen.”

Crisis beheersbaar houden

Burgemeester Yves de Boer van Haaren deelt de bevindingen van zijn regionale collega’s. ,,Vanuit Oosterhout is het dan wel 40 minuten rijden naar Haaren, via de digitale snelweg ben ik heel dichtbij. Mijn aandacht, tijd en zorg is blijvend gericht op het beheersbaar houden van de crisis in Haaren.

Eerdere verklaring burgemeester Yves de Boer van Haaren

,,We leven op het moment in een bijzondere tijd. Het is een onzekere tijd en de ontstane situatie heeft een enorme impact op onze samenleving. Het coronavirus raakt ons allemaal en de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar.

Ook in Haaren hebben we te maken met besmettingen door dit virus. Ik leef mee met iedereen die getroffen is. Daar waar we normaliter de zieken in onze omgeving juist extra aandacht geven, moeten we hen nu juist isoleren. Dat is pijnlijk en lastig voor de zieken én de naasten.

Graag spreek ik een groot woord van waardering uit naar eenieder die zich op welke manier dan ook inzet om dit virus de baas te worden. Het is een loodzware opgave waar we voor staan en toch zie en voel ik dat iedereen de schouders eronder wil zetten. Een welgemeend dank jullie wel voor iedereen die op zijn of haar manier een bijdrage levert!

Ik realiseer me dat de coronacrisis ook veel betekent voor bedrijven, grote en kleine ondernemers en zzp-ers in alle sectoren. Ook voor hen staan we klaar om vragen te beantwoorden en kijken we of we hen kunnen ondersteunen met bestaande of mogelijk nieuwe lokale regelingen.

De minister-president heeft ons toegesproken en nogmaals aandacht gevraagd voor de opgelegde maatregelen. Laten we ook hierin samen optrekken en de maatregelen ter harte nemen. En ik besef me terdege dat dit soms heel lastig is maar het is echt van groot belang; alleen dan kunnen we het virus te lijf gaan.

Dan wil ik nog graag een persoonlijke boodschap aan u meegeven. Kijk om u heen en heb oog voor de kwetsbare groep op dit moment. De ouderen, alleenstaanden en mensen die het om een andere reden lastig hebben. Probeer hen te helpen, uiteraard met inachtneming van de maatregelen. Bel ze op, stuur een kaartje of verras ze met een bosje bloemen aan de deur. Het is mooi om te zien dat er al diverse initiatieven ontstaan in onze dorpen. Dat verbaast me niks, dat is echt Haarens en daar ben ik trots op.

Zorg goed voor elkaar en uzelf.”