Volledig scherm
De kinderboerderij in Boxtel. © Johan van Grinsven

Buurthuizen in Boxtel luiden de noodklok

BOXTEL - Zakelijk zijn ze er al klaar mee. Emotioneel echter nog niet. En dus willen de besturen van buurthuizen De Walnoot en De Rots en de Kinderboerderij nog een poging wagen er met de gemeente Boxtel uit te komen. Om de aangekondigde bezuiniging van tafel te krijgen.

Desastreus zijn de gevolgen als de gemeente Boxtel de bezuiniging van tien procent op de subsidies van de Kinderboerderij en de buurthuizen De Walnoot en De Rots niet terugdraait. Sluiten is zelfs niet uitgesloten. Dat stellen de besturen van de instellingen. ,,Zakelijk gezien zouden we nu al moeten stoppen, emotioneel zijn we echter zo ver nog niet en dus ondernemen we nog een poging het tij te keren”, zegt Walnoot-voorzitter Willie van de Langenberg, ook namens zijn collega’s Emile Lockefeer (Kinderboerderij) en Sam Kampert (De Rots). De korting is doorgevoerd omdat de gemeente miljoenen te kort komt en de gemeenteraad vindt dat iedereen z’n steentje moet bijdragen aan dichten van de gaten.

Meer geld

Fataal voor de drie instellingen die zonder korting op de subsidie het hoofd al amper boven water kunnen houden. ,,We hebben meer geld nodig in plaats van minder”, zegt Kampert. En Lockefeer: ,,In 2019 kwamen we om de exploitatie van de Kinderboerderij rond te krijgen al bijna 7.000 euro te kort. Daar komt dan nog eens 9.300 euro bovenop.” De voorzitters geven er maar mee aan: met minder geld staat het voortbestaan serieus op de tocht.

Moeizame communicatie

Uitspreken van die onheilstijding doen ze evenwel nog niet. Ook al hebben de (schaarse) gesprekken met de wethouder tot op dit moment nul komma nul resultaat gehad. De communicatie verloopt sowieso moeizaam. ,,We moesten het in de krant lezen, kregen vervolgens te horen dat er met ons gesproken zou gaan worden, maar verder dan dat een ambtenaar ons het besluit is komen overhandigen, is het niet gekomen”, stelt Van de Langenberg, ,,En dat noem ik geen overleg.” Tegen het besluit gaan de drie dan ook bezwaar maken.

Quote

Het kan toch niet zo zijn dat onze instellin­gen op deze manier te gronde gaan?

Bovendien spreken de voorzitters volgende week dinsdag voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering alle drie de raad toe. ,,Het kan toch niet zo zijn dat onze instellingen, die zoveel betekenen voor de gemeenschap, op deze manier te gronde gaan?” Met het appel op de gemeenteraad hopen de buurthuizen hun kwestie weer op de agenda te krijgen met als resultaat dat de bezuiniging wordt ingeslikt en De Rots, De Walnoot en Kinderboerderij hun rol in de Boxtelse samenleving kunnen blijven spelen.