Volledig scherm
© Ton Rooms

CDA-lijsttrekker Marianne van der Sloot start verkiezingscampagne Provinciale Staten in Liempde

LIEMPDE - Marianne van der Sloot, CDA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen, opende vrijdag haar campagne in het dorp waar ze opgroeide: Liempde.

Even terug in de tijd. In het dorp waar ze opgroeide is er zelfs een vereniging voor: ‘Terug in d’n Tèd Liempt’. Marianne van der Sloot zocht gisterochtend bij de bakker waar ze vroeger brood haalde haar roots op. Voor de 35-jarige Bossche was het ook een startpunt. Dat van de campagne voor de provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Zij voert als lijsttrekker het CDA aan.

Bij de ‘bekendste bakker van Brabant’, Jos van Eijndhoven, werd namens de provincie Brabant een portret gemaakt. Zoals dat van alle lijsttrekkers, vijftien in totaal, gebeurt.

Kleindochter

De kleindochter van de bakker, die zijn bekendheid niet alleen aan zijn worstenbrood dankt, maar tegenwoordig ook aan zijn deelname aan het radioprogramma Smaakmakers, had voordat Marianne van der Sloot de zaak betrad nog wel een bemerking. ,,Het is toch niet iemand die een muur om Brabant wil bouwen?’’, had ze opa Jos voorgehouden. Die kon haar gerust stellen. ,,Ze is dus al vroeg met politiek bezig”, constateerde Van der Sloot, voor wie hetzelfde gold.

Liever Lubbers dan Madonna

Want opgegroeid in het Liempdse buitengebied was dat bij haar niet anders. Met een vader en moeder volop actief in de politiek, was ze in haar prille jeugd meer geïnteresseerd in Ruud Lubbers dan in pakweg Madonna. Marianne van der Sloot werd op 12-jarige leeftijd ook de eerste jeugdburgemeester van Boxtel.

,,De politieke ambitie is er nog steeds. Nu eerst iets voor Brabant betekenen. Gedeputeerde? Zou mooi zijn, maar ik ben niet groter dan de partij. Laten we dat maar afwachten.’’

Quote

Gedeputeer­de? Zou mooi zijn, maar ik ben niet groter dan de partij

Marianne van der Sloot

Eerst bijpraten bij bakker Jos. Waar iedereen, iedereen kent. En vraagt hoe het is en elkaar de groeten doet. Marianne van der Sloot komt hier zo nu en dan nog wel eens als ze bij haar ouders op bezoek is. ,,Leefbaarheid, daar draait het om. Dat vindt je hier in Liempde. Waar mensen ook nog veel met en voor elkaar doen. Het centrum opknappen of zorg verlenen.’’ Of dat over tien, twintig jaar nog zo is? ,,Maak ik me zorgen over. Zullen er bijvoorbeeld huizen moeten worden gebouwd. En daar kan en moet de provincie iets aan doen.''

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."