Lucia Schols, een van de vrijwilligers van VEADS die mondkapjes maken voor onder meer zorginstellingen. Deskundigen raden het juist af om zelf mondmaskers te maken.
Volledig scherm
PREMIUM
Lucia Schols, een van de vrijwilligers van VEADS die mondkapjes maken voor onder meer zorginstellingen. Deskundigen raden het juist af om zelf mondmaskers te maken. © Marc Bolsius

Deskundigen: Stop alsjeblieft met het zelf maken van mondkapjes

DEN BOSCH/SCHIJNDEL - Steeds vaker zie je ze; mensen die zelf mondkapjes maken in de hoop dat ze bescherming bieden tegen het coronavirus. Ook in Den Bosch en Schijndel. ,,Stop er alsjeblieft mee", zegt deskundige Jos Putman. ,,Want het biedt nauwelijks tot geen bescherming. Sterker nog; het werkt eerder besmetting in de hand.” 

Je leest een artikel terug uit maart 2020. Inmiddels wordt vanuit de overheid wél geadviseerd om zelf mondkapjes te maken. Hoe dat moet, lees je op deze website

Of de mondkapjes die Ahmad Moradi maakt echt bescherming bieden tegen het snel verspreidende coronavirus? De eigenaar van Kledingreparatie Schijndel denkt van wel. ,,Maar ze zijn niet voor artsen hoor.” 

Door teruglopende klandizie houdt hij zich minder bezig met kledingreparatie en stort hij zijn energie op het naaien van mondkapjes van polyester-katoen. ,,Ik heb ze afgekeken van professionele mondkapjes.” Moradi verkoopt ze voor 7,50 euro. ,,Zo wil ik ook mee vechten tegen corona", zegt hij. 

Moradi is lang niet de enige in deze regio die zelf mondkapjes maakt. Zo zijn ook zo'n twintig thuisnaaisters in Den Bosch en Schijndel hiermee bezig. Dat doen zij op verzoek van VEADS (Voor Elkaar Aan De Slag), de organisatie van Angelique de Rouw die zich inzet voor kwetsbare mensen. 

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.