Gijs Mutsaars en Toos van den Brand.
Volledig scherm
Gijs Mutsaars en Toos van den Brand. © Familiefoto

Diamanten paar geniet van alle kleine dingen in het leven

SCHIJNDEL - Ja. Dat kleine maar betekenisvolle woordje rolde precies zestig jaar geleden over de lippen van Gijs Mutsaars en Toos van den Brand. Ze beloofden elkaar eeuwige trouw, in goede en kwade dagen, in rijkdom en in armoede, in ziekte en in gezondheid, tot de dood. Een belofte waar ze zich zes decennia later nog steeds aan houden.

Gijs en Toos, allebei 84, leerden elkaar kennen tijdens het dansen bij de Lindeboom in Schijndel. Voor haar was het liefde op het eerste gezicht, voor hem kwam het eigenlijk wel goed uit. Vroeger maakte hij zijn kleinkinderen met een knipoog wijs dat er niemand anders meer over was. 'Dus pakte hij oma maar.' Op 30 december 1959 gaf hij haar vol overtuiging het jawoord voor de wet, op 10 februari 1960 voor de kerk. 

Het echtpaar geniet van alle kleine dingen in het leven. Van de vogeltjes die nog iedere dag worden gevoerd in de tuin. Van de kleinkinderen, voor wie altijd de juiste koekjes en snoepjes in huis worden gehaald. Van het gezamenlijk poetsen van het huis, iedere maandag. Van Sinterklaas, waarvoor altijd de gekste dingen worden bedacht om indruk te maken. Van de dagelijkse wandeltochten naar het dorp, waarbij ze tijdens het oversteken altijd elkaars hand vasthouden. Van de fietstochtjes naar Heeswijk die Gijs wekelijks maakt, 'want daar zijn de eieren maar 1,20 euro per tien stuks'. Maar bovenal genieten ze van elkaar, van hun familie en van het prachtige leven dat ze samen leiden.

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.