Volledig scherm
Paul van Alphen © N Reigersman

Dorp van Paul van Alphen: ‘Mensen worden gelukkig van kunst en cultuur, ik hoop dat het gemeentebestuur dit beseft’

BOXTEL - Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Paul van Alphen.

Zijn mobiel rinkelt. Even overleggen. Paul van Alphen (64) zet zich in voor elf stichtingen en projecten. ,,Ik heb ze net even geteld.” Druk dus, maar hij blijft opvallend relaxed. ,,Zorgen dat je alles op tijd afwerkt, anders wordt het een berg. Nee, ik ga niet achter de geraniums zitten.” 

Afgelopen weken was Van Alphen sinterklaas tijdens de intocht en een van de sinten van Stapel op Sint. ,,Fantastisch. Ook om met de kinderen te praten. Dat gaat alle kanten op. Alleen die baard zit ellendig. Met dubbele tape vastgeplakt op mijn eigen baard. Ik moest zelfs een stuk van mijn haar wegknippen om hem weer los te krijgen.”

Van Alphen werd door één persoon herkend. ,,Mijn kleinzoon zei: ‘Dag opa!’ Ik zei natuurlijk dat ik hulpsinterklaas was.” 

Momenteel wordt onderzocht of een eventueel samenwerkingsverband haalbaar is tussen Boxtel's Harmonie (Van Alphen is voorzitter) De Gildenbondsharmonie en fanfare Sint Arnoldus uit Lennisheuvel. ,,We bekijken nu serieus of het één grote vereniging kan worden. Passen de ambities bij elkaar? En de financiering van een grote vereniging is tegenwoordig niet mis. Over twee jaar mogen de leden zeggen wat zij willen.” 

En de stichting JOOP JOngeren OPleiding blaas- en slagwerk vergt ook veel aandacht. ,,Op 1 januari komend jaar worden de opleidingen van de harmonieën en fanfares - ook Concordia Liempde - samengevoegd. De statuten liggen al klaar.”

Podium Boxtel gaat het hele jaar door. Ook daar is Van Alphen voorzitter van. ,,Leuk om veel dingen te doen. Je gaat snel combinaties maken als je voor verschillende verenigingen aan het werk bent. Je hoort, je ziet en je verbindt. Je krijgt nieuwe inzichten.” 

Een kleine greep uit al die verschillende verenigingen: Project Voetstap, Stichting BELL, Stichting Dommeltheater, Jesus Christ, Stichting Met je Hart. ,,Mensen worden gelukkig van kunst en cultuur, en het levert een bijdrage aan de sociale cohesie. Ik hoop dat het gemeentebestuur dit beseft. Het lijkt misschien of het heel veel kost, maar dat is niet zo. Als je dit zou kapitaliseren, zou je ervan schrikken - in positieve zin!”

Trots op

Dat er zoveel te doen is in Boxtel. Ook op al die vrijwilligers, die een lange adem hebben om er iets van te maken. Het is de kunst om iets niet één keer te doen, maar om er continuïteit in te brengen. Er zijn veel vrijwilligers bezig voor kunst en cultuur. En trots op het Appeltje van Oranje dat Stichting Met je hart kreeg.