Volledig scherm
Werk van de Schijndelse schilder Dorus van Oorschot bij de nieuwe expositie in het Museum Jan Heestershuis in Schijndel. © J Bosmans

Dorus van Oorschot, de Schijndelse kunstenaar, is terug in het Jan Heesterhuis

SCHIJNDEL - ,,Dorus van Oorschot overleed in een periode waarin zijn kunst steeds breder werd gewaardeerd door heel Nederland. Er waren exposities in diverse musea en galeries in het land.” Aldus wethouder Menno van Roozendaal van Meierijstad tijdens de opening zondag van de nieuwe expositie ‘Dorus van Oorschot - schenking Stichting Atelier van Oorschot’ in het Museum Jan Heestershuis in Schijndel. 

Volgens Van Rozendaal is het Brabantse landschap en de manier van leven prachtig terug te zien in zijn werk. Dorus van Oorschot (1910-1989) was een echte Schijndelse kunstenaar wiens impressionistische schilderkunst nog steeds veel mensen aanspreekt. Stichting Atelier van Oorschot heeft 2 oktober j.l. de collectie van de 120 werken van Van Oorschot na 10 jaar bruikleen van de gemeente Schijndel geschonken aan gemeente Meierijstad. 

In het zonnetje

Het werk van de Schijndelse schilder maakt deel uit van het erfgoed van Schijndel en hoort om die reden tot de kerncollectie van gemeente Meierijstad. Marike de Kroon die vanuit haar werk als conservator van gemeente Meierijstad en het museum Jan Heestershuis de nieuwe expositie samenstelde, toonde zich verheugd met de tentoonstelling. ,,Het is alweer even geleden dat we Dorus in het zonnetje hebben gezet. En deze expositie laat zien hoe veelzijdig hij als kunstenaar was. Hij is wel een karakteristiek figuur in Schijndel, veel mensen hebben werk van hem. In die zin kun je hem een prominente Schijndelaar noemen. Hij was ook autodidact, heeft zichzelf ontwikkeld door veel naar andere schilders te kijken. Zijn expo’s worden ook altijd druk bezocht.” 

Grote toeloop

Bij het museum horen ze vaak de vraag wanneer Dorus weer komt. ,, Ik denk ook dat we een grote toeloop kunnen verwachten. Op het gebied van kunst hoort het werk tot historisch erfgoed.” Het Schijndels echtpaar Toos en Frans, allebei 76, waren wel te spreken over de getoonde werken. Frans: ,,Maar we zijn wat chauvinistisch hè, een Schijndelse schilder.” De uit Tilburg afkomstige Marens van Oorschot (61) vertelde dat Dorus een oom van haar was. ,,Het blijft interessant om zijn werk te zien. Ik heb een aquarel van hem.” Joke Gordijn (80) uit Schijndel gaat regelmatig naar het museum. ,,Ik vind het prachtig hier en deze expositie is heel bijzonder.” Lachend: ,,Ik ben in mijn leven niet echt tot kunst gekomen.”