Volledig scherm
© Thinkstock

Drieduizend Boxtelse eiken krijgen ‘anti-rups behandeling’

BOXTEL - Drieduizend eiken in de gemeente Boxtel krijgen de komende weken een behandeling met bestrijdingsmiddel tegen de processierups. Vorig jaar waren dat er 1400. Nog eens tweeduizend bomen wacht bovendien een tweede ‘beurt’. Dat meldde wethouder Herman van Wanrooij deze week tijdens de raadsvergadering op vragen van de fractie van BALANS naar de stand van zaken met betrekking tot de strijd tegen de rups. Het diertje dat vooral vorig jaar in grote delen van Nederland veel mensen dagenlang jeuk bezorgde.

Van Wanrooij meldde dat er in ieder geval 30.000 euro extra beschikbaar is voor maatregelen. De wethouder denkt dat er het komende voorjaar twintig procent meer rupsen het levenslicht zien dan vorig jaar. Hij baseert dat op tellingen van nesten die in Boxtel zijn verricht.

De gemeente behandelt de bomen vanaf het moment dat de eiken zo’n veertig procent blad hebben, vooral bij sportparken en scholen. ,,Dat is de tijd dat de rupsen oprukken”, aldus de wethouder. Ook ‘faciliteert’ de gemeente natuurlijke vijanden van de rups, zoals de koolmees. In de gemeente zijn zeshonderd nieuwe nestkasten opgehangen. ,,Maar overlast zal er hoe dan ook zijn. Dat is niet te voorkomen”, voorspelde Van Wanrooij wel.