Edelhertenonderzoeker Wobke: ‘De eerste keer ben je op je hoede in onbekend natuurterrein’
LIEMPDE - De meeste studenten kunnen tijdens de coronapandemie door alle beperkingen nauwelijks een fatsoenlijke stage lopen of afstuderen. Dat geldt niet voor Wobke van der Velde. Ze deed héél coronaproof onderzoek naar edelherten en vegetatie in de natuur bij Liempde en Boxtel.
Gewapend met tachtig wildcamera’s zocht Wobke van der Velde (26) dicht bij de edelherten haar weg tussen de brandnetels, bramen en vol water gelopen rabatten. ,,Ik ben wel van dit stuk Brabantse natuur gaan houden”, geeft ze toe, nadat ze enkele maanden door de natuur van Heerenbeek, De Mortelen, de Paljaart en de Scheeken tussen Boxtel, Oirschot en Liempde rondstruinde.
Invloed op ecosysteem
Haar doel was een mooie scriptie schrijven die de titel ‘Rewilding with red deer in Het Groene Woud’ kreeg. Ze studeerde er mee af aan de opleiding Sustainable Development aan de Universiteit van Utrecht. ,,Mijn onderzoek ging vooral uit naar het ontdekken van zichtbare patronen rondom edelherten in de natuur en de invloed op de vegetatie van deze dieren. Hoe edelherten het ecosysteem beïnvloeden, zeg maar. Via mijn docent vond ik contacten met ARK Natuurontwikkeling en Brabants Landschap. Ik kende dit grote natuurgebied nog niet.”
Tekst loopt door onder de foto
Oog in oog met edelherten
Achteraf vond ze de eerste keer in onbekende bossen wel een beetje spannend. ,,Je bent wat op je hoede de eerste keer in dit natuurgebied. Want hoe gaat de ontmoeting met een groep edelherten? Raak je de weg niet kwijt? Naarmate je het gebied beter kent, ben je meer op je gemak. Een flink aantal keren sta je dan oog in oog met edelherten. Erg mooi. Via de opleiding en via ARK en Brabants Landschap had ik de beschikking over tachtig wildcamera’s. Die geven een dijk aan fotomateriaal over het natuurleven in deze gebieden.”
Tekst loopt door onder de foto
Omdat haar onderzoek in de wintertijd begon, was het vaak een modderboel en nattigheid. ,,Slootje springen en af en toe een flink nat pak halen. Door de bramenstruiken. Veel vegetatie analyseren. Edelherten hebben vooral een voorkeur voor graslanden. Daar kom je ze vaak tegen. In bossen met eiken, hazelaar en els zie je ze vaak. Daar waar nogal wat lijsterbes staat, zie je ze vaker.”
Tekst loopt door onder de foto
Op de wildcamera’s kwam Van der Velde bijzondere beelden tegen. ,,Zeker niet alleen van edelherten. Er zitten veel dassen en reeën in het gebied. Maar ook hazen en konijnen. Heel bijzonder was een afbeelding van marters. Of het een boom- of steenmarter was, dat kon ik niet zeker zeggen. Een keer ook een uil vliegend vol in beeld en een vogel die wel leek op een raaf. Als het een raaf is geweest, ook dat weet ik niet zeker, dan is dat ook bijzonder. Buiten de camera’s om spotte ik ook twee keer zwarte spechten. Dat is ook een bijzondere soort.”
Ecologisch adviseur
Wobke slaagde voor haar scriptie en werkt inmiddels als ecologisch adviseur. ARK Natuurontwikkeling en Brabants Landschap zijn blij met het veldwerk dat Van der Velde voor hen uitvoerde. Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling: ,,Wobke heeft de werkwijze van onze methode nog verder verfijnd en verbeterd en veel werk uitgevoerd. Zij is de derde student die nu in het gebied kijkt naar de invloed van edelherten op het ecosysteem in De Mortelen, Scheeken en Paljaart. Zij ziet al meer veranderingen dan een paar jaar geleden. Want de edelherten zijn pas in 2017 uitgezet.”
Mantelzoomranden
Volgens Houben doen de edelherten uiteindelijk wat eerst door mensenhanden moest gebeuren. ,,Ze maken als grote bosgrazer open plekken in de dichte bossen, maar zorgen er ook voor dat er geen keiharde scheiding meer is tussen bos en grasland. Daarmee maken ze de weg vrij voor de groei van biodiversiteit. Want in die mantelzoomvegetatie (overgang van bos naar grasland) komt nieuwe vegetatie die goed is voor amfibieën, vlinders, vogels en tal van dieren die hier gebruik van maken. Denk ook aan de boomkikker die het goed doet in het Groene Woud.”
Tekst loopt door onder de foto
Ruimte voor groei
De populatie edelherten groeide vanaf 2017 gestaag. Toen werd een aantal van dertien dieren uitgezet. ,,Bij de laatste telling waren dat er vorige keer 45. En over een paar maanden tellen we weer. Omdat er jonge kalfjes bijgekomen zijn, verwachten we dat de telling ergens tussen de 60 en 65 dieren uit komt. Er is 360 hectare beschikbaar sinds het ecoduct over het spoor Boxtel-Best erbij is gekomen en een deel van de Mortelen bereikbaar werd voor de edelherten. Dus kan de populatie nog zeker groeien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lego op het gymnasium? Dat smaakt naar meer
SINT-MICHIELSGESTEL - Bedenken, overleggen, bouwen. De eerstejaars van Gymnasium Beekvliet leerden afgelopen week meer van Lego dan ze gedacht hadden. Mogelijk is het bouwmateriaal een blijvertje. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Kasba naar Limuscene in Liempde
LIEMPDE - De Kromploegers, Kasba, Private Label, Kathleen Willems en Bambi Chocolate FC horen tot de line-up van het live muziekfestival rond de kiosk in Liempde op Eerste Pinksterdag 5 juni. Limuscene is daarmee weer terug op de muziekagenda, na een periode van stilte tijdens de corona-pandemie.
-
Bewoners appartementencomplex in Sint-Oedenrode geëvacueerd door brand
SINT-OEDENRODE - Een appartementencomplex in Sint-Oedenrode is in de nacht van vrijdag op zaterdag ontruimd vanwege een korte, maar felle brand. De brand was snel onder controle. -
Leerlingen Elde College winnen prijs met idee voor luchttrein
Leerlingen van het Elde College wonnen in de landelijke techniek- en kunstwedstrijd de Railcenter Experience met hun ideeën omtrent duurzame mobiliteit in een stad in 2080. -
Brand in berging van monument Beekvliet in Sint-Michielsgestel
SINT-MICHIELSGESTEL - In de berging van monument Beekvliet aan de Seminarielaan in Sint-Michielsgestel is dinsdagochtend brand uitgebroken. Dat meldt de politie. Niemand raakte hierbij gewond, maar het gebouw is flink beschadigd.