Een plek voor tijdelijke woningen is in Sint-Michielsgestel amper te vinden
SINT-MICHIELSGESTEL - De intentie om ze te bouwen is er zeker bij woningcorporaties Woonmeij, JOOST en BrabantWonen. Ook de gemeente Sint-Michielsgestel wil wel tijdelijke, kleine en betaalbare woningen. Maar geschikte locaties vinden, dat is de bottleneck.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een serie afspraken die de corporaties samen met twee huurdersbelangenorganisaties en de gemeente Sint-Michielsgestel op papier heeft gezet voor de komende jaren. ,,We willen heel graag. Maar dan moet je er wel grond voor hebben.
Het probleem is dat je die tijdelijke woningen dan toch een jaar of tien tot vijftien laat staan. En op de meeste 'braakliggende' percelen wordt al veel sneller gebouwd dan pas over tien jaar", zegt wethouder Lianne van der Aa (volkshuisvesting) van de gemeente Sint-Michielsgestel. ,,Het bouwrijp maken, ook al gaat het om tijdelijke woningen, kost veel geld. Dan is het niet rendabel als je binnen vijf jaar die grond alweer inzet voor reguliere woningbouw'', aldus Van der Aa.
‘Desnoods rijden we door hele gemeente’
Toch wil ze het kind niet met het badwater weggooien. ,,We zetten samen een nieuwe werkgroep op met de corporaties. Desnoods rijden we de hele gemeente nog eens door en zoeken we geschikte locaties."
Om het aantal sociale huurwoningen in Sint-Michielsgestel op peil te houden heeft de gemeente met de corporaties de bikkelharde afspraak gemaakt dat er geen woningen uit het bestand van de corporaties verkocht worden. ,,Ook al schieten die met de huur boven de huurgrens. Eerst nieuwe sociale huurwoningen bouwen, dan pas de huurwoningen in de verkoop, die te duur worden voor de doelgroep."
Eerst nieuwe sociale huurwoningen bouwen, dan pas de huurwoningen in de verkoop, die te duur worden voor de doelgroep
De komende jaren komen er wel nog een aantal sociale huurwoningen bij. Denk aan de Pastorietuin in Berlicum, waar de parochie het voor elkaar kreeg om 32 appartementen te laten bouwen. Over een goed jaar zijn die klaar.
16 oude woningen slopen
Verder staat de Irenestraat op de rol in Sint-Michielsgestel. Op de plek van de oude Touwladder komen 38 woningen. Hier wordt verwacht dat de woningen in 2022 klaar zijn. Het project met 27 woningen aan De Ploeg in Berlicum is ook in dat jaar klaar. Andere plannen zijn er voor de Seringenlaan en Meidoornstraat. ,,Hier sloopt de corporatie eerst zestien oude woningen. Er komen er 23 voor terug."
Met de corporaties wordt ook gekeken of er duurdere huurwoningen gebouwd kunnen worden. ,,Voor het middensegment, met een huur van boven de 950 euro. Daarmee kunnen we doorstroming op gang brengen, zodat goedkopere huurwoningen leeg komen voor nieuwe huurders."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Archeologen vinden niets onder Mercuriusplein in Berlicum
Berlicum - De proefsleuven die archeologen hebben gemaakt bij het Mercuriusplein in Berlicum leverden geen sporen uit het verleden op. Daarmee is nu de weg vrij voor een grootschalige reconstructie van het drukke winkelplein. Die begint na carnaval. -
PREMIUM
Corona sloeg keihard toe in hospice in Wijbosch
WIJBOSCH - Het leek zo goed te gaan in het Anna Hospice in Wijbosch. ,,Het hele jaar hadden we nauwelijks een besmetting binnen, maar in december sloeg het virus keihard toe.” -
Weg met de bloembakken in Esch zodat spelende kinderen beter te zien zijn
ESCH - De veiligheid van met name spelende kinderen verbeteren. Om die reden zijn de wegversmallingen in de Dorpsstraat van Esch aangepast. Geen hoge bloembakken meer, maar paaltjes. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Dus daar waren al die paaltjes voor die opdoken bij opgravingen in Gestel, om vis vast te houden
SINT-MICHIELSGESTEL – De houten constructie die archeologen in het voorjaar van 2020 onder het terrein van de voormalige bibliotheek De Brenthof en Emté supermarkt ontdekte, diende in de Middeleeuwen vermoedelijk als vivarium of visvijver.
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Boerenbruiloft Schorsbos is variant van Second Love
SCHIJNDEL - Het kabinet van Schorsbos (Schijndel) meende onlangs dat mogelijk nog enkele fysieke carnavalsactiviteiten in het dorp konden doorgaan. Inmiddels is een dikke streep door de plannen gezet. Maar online gaat er in het kader van Schorsbos blèft zitten van alles gebeuren. Beter dan niets, is nu de algemene tendens. Met als hoogtepunt de Boerenbruiloft, een jaarlijkse traditie die ditmaal in digitale vorm de geel-groen-witte huiskamers zal binnendringen.