Volledig scherm
Filmclub Schijndel vertoonde afgelopen zomer films in de buitenlucht, waaronder The Broken Circle Breakdown. © Jan Zandee

Eind goed, al goed voor Filmclub Schijndel en 't Spectrum

SCHIJNDEL - Filmclub Schijndel en 't Spectrum hebben de plooien glad gestreken.  Goed nieuws voor de bezoeker: de filmclub mag het aantal films in de podiumzaal verdubbelen.

De relatie tussen Filmclub Schijndel en het Schijndelse cultureel centrum 't Spectrum krijgt een positieve plotwending. ,,We hadden een heel prettig gesprek met de nieuwe manager Maartje van der Schoot", zegt voorzitter Jac van Houten van de Filmclub. 

Volledig scherm
Voorzitter van de Filmclub Schijndel, Jac van Houten. © Roel van der Aa

,,We spraken af dat we ons aantal films komend jaar kunnen verdubbelen. Dat betekent dat we voortaan niet alleen iedere eerste dinsdag van de maand een filmhuisfilm vertonen, maar ook op iedere derde dinsdag van de maand.” 

De Filmclub voelde zich eerder aan de kant geschoven door het bestuur van 't Spectrum, zo zei Van Houten in het Brabants Dagblad. Na de verhuizing van vorig jaar vanaf het City Theater naar 't Spectrum had de Filmclub het aantal films sterk uitgebreid met onder meer populaire films, maar het bestuur van 't Spectrum wilde het laatste woord hebben over de keuze voor populaire films. Beide partijen gingen uit elkaar op het gebied van films voor het grote publiek. 

Vragen van VVD 

De fractie van de VVD in de gemeenteraad van Meierijstad stelde vragen aan het college van B en W over de frictie tussen de twee organisaties, maar de ‘strijdbijl’ is dus al begraven. 

't Spectrum programmeert nu zelf de populaire films. ,,En dat blijven we doen", zegt Van der Schoot. ,,Voorlopig een keer per maand, op de laatste vrijdag van de maand. Maar mogelijk breiden we dat uit. Ook met films voor een jonger publiek.” 

Van de makers van Intouchables 

Maar naast de populaire films, zoals de Tarantino-film Once upon a time in Hollywood... van deze maand, mag de Filmclub meer filmhuisfilms gaan draaien. ,,En daar zijn we heel blij mee", aldus Van Houten. ,,Er komen volgend jaar zóveel mooie films uit. Het zou zonde zijn als we daar weinig van kunnen laten zien.” Van Houten heeft alvast een tip voor begin volgend jaar:  ,,Hors normes van de makers van Intouchables. Die heb ik gezien op het Leids Filmfestival, waar deze film won. Echt een gewéldige film.” 

Volledig scherm
Links een film van Spectrum Film (Once upon a time in... Hollywood) en rechts een van de Filmclub: Red Joan. © Robèrt van Lith/BD