De kopgevel van de Schijndelse Maria-Hoeve tegenover het klooster van de Zusters van Liefde staat nog overeind aan de Pastoor van Erpstraat.
Volledig scherm
De kopgevel van de Schijndelse Maria-Hoeve tegenover het klooster van de Zusters van Liefde staat nog overeind aan de Pastoor van Erpstraat. © Marc Bolsius

En toen stond alleen de gevel van Maria-Hoeve nog overeind

SCHIJNDEL - Het is een bijzonder beeld: de kopgevel van de Maria-Hoeve in Schijndel staat nog overeind, maar de rest van de oude boerderij van de Zusters van Liefde ligt tegen de vlakte. In mei start op deze plek aan de Pastoor van Erpstraat de bouw van 39 appartementen. 

De kopgevel van de Maria-Hoeve is gestut. Achter de gevel komt een nieuw gebouw met appartementen.
Volledig scherm
De kopgevel van de Maria-Hoeve is gestut. Achter de gevel komt een nieuw gebouw met appartementen. © Robèrt van Lith/BD

Met flinke happen van de grijper gaat de oude boerderij Maria-Hoeve in Schijndel tegen de vlakte. Het gaat nu heel rap. Maar dat geldt niet voor de kopgevel van de Maria-Hoeve, die dienst deed als boerderij en later als kantoorpand van de congregatie Zusters van Liefde.

De gevel staat fier overeind, weliswaar flink gestut. Op deze plek aan de Pastoor van Erpstraat verrijst later dit jaar een nieuwbouwplan met 39 appartementen. ,,We verwachten in mei te starten met de bouw", zegt Hein Geertsma, bedrijfsleider planontwikkeling bij Hoedemakers bouw en ontwikkeling uit Rosmalen. 

Vrees voor sloop 

In januari vreesde de welstandscommissie van de gemeente Meierijstad nog dat de kopgevel ook gesloopt zou worden om vervolgens te herbouwen. Commissieleden waren vooral bang dat de historische gevel niet in originele staat zou terugkeren, waarbij zij zich baseerden op tekeningen van de architect. ,,Het is altijd onze bedoeling geweest om de gevel te behouden", zegt Geertsma.

,,Maar we wisten niet zeker hoe stevig de gevel zou zijn. Uit onderzoek bleek dat de voorgevel goed genoeg  is om 'm te behouden. De geveltekening van de architect week onbedoeld af van het origineel, maar we zouden 'm sowieso in oude staat laten terugkeren.”  De boerderij is van 1935 en werd in de jaren vijftig verbouwd tot kantoren voor de zusters. 

Pal achter de gevel komt een van de drie appartementengebouwen. De woningen gaan waarschijnlijk voor de zomervakantie in de verhuur, zo verwacht Geertsma. Het gaat om middeldure huurprijzen van rond 1000 euro per maand. Geertsma: ,,De sloop is nu bijna afgerond. Daarna starten we met de voorbereidende werkzaamheden, zoals aanleg van riolering en bouwwegen.” 

Impressie van de nieuwbouw aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Links de kopgevel van de Maria-Hoeve die behouden blijft.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwbouw aan de Pastoor van Erpstraat in Schijndel. Links de kopgevel van de Maria-Hoeve die behouden blijft. © Mark Siebers van architectenbureau Groosman

Hergebruik van materialen 

Ook andere panden van het voormalige generalaat liggen tegen de vlakte. Eerder werd al bekend dat sloopbedrijf Van Liempd uit Sint-Oedenrode en Hoedemakers zo veel mogelijk origineel materiaal van de gebouwen van de Zusters van Liefde opnieuw willen gebruiken. Ook gaan materialen, zoals glas-in-lood-ramen en vloeren, in de verkoop via een digitale materialenbank

Kloostertuin 

Aan de overkant van de Pastoor van Erpstraat, in de Kloostertuin van de Zusters van Liefde, wacht een ander bouwplan van Hoedemakers. Hier gaat het om twee ‘urban villa's’ van ieder zo'n achttien appartementen. Een van die twee gebouwen is bedoeld voor sociale woningbouw. Hoedemakers wil de Kloostertuin straks openstellen voor iedereen. Het is nog niet bekend wanneer Hoedemakers de buurt informeert over de plannen. ,,Daarover lopen de gesprekken nog met de gemeente.” Tijdens een avond over bouwen in Meierijstad waren al veel zorgen van omwonenden te horen over bouwen in de Kloostertuin.