Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Er gebeuren té veel ongelukken op kruising in Boxtel 'waar een straaljager kan landen’

BOXTEL - De verkeersveiligheid op het bedrijventerrein Ladonk wordt onder de loep genomen. Aanleiding is een aantal aanrijdingen op de kruising Ladonkseweg - Kruisbroeksestraat.

Er kan een straaljager landen. Zo overzichtelijk is de kruising van de Ladonkseweg met de Kruisbroeksetraat op het bedrijventerrein volgens wethouder Herman van Wanrooij. En toch geniet de situatie de twijfelachtige eer tot de gevaarlijkste van Boxtel te behoren. ,,Iedereen kent hem", zei Kim Bremmer, raadslid van BALANS, dinsdagavond tijdens de raadsvergadering dan ook. ,,Onduidelijk, gevaarlijk en daardoor inmiddels berucht. Er gebeuren veel ongelukken op de onoverzichtelijke verkeerssituatie. Dat vraagt om maatregelen", aldus Bremmer.

Volgens Van Wanrooij zat er een tegenstelling in de woorden die Bremmer gebruikte. ,,Want u zegt dat iedereen de kruising kent. Kennelijk is dat niet zo, want dan zouden er toch wat minder ongelukken gebeuren." De wethouder betitelde de kruising als een vreemd fenomeen. ,,Want in feite gaat het om een zeer overzichtelijk punt. En toch zien mensen elkaar niet of in ieder geval te laat."

Theorie

Aan de inrichting kan het volgens Van Wanrooij in principe niet liggen. ,,De kruising voldoet aan alle voorschriften en eisen. De theorie klopt derhalve." Het aantal bij de politie gemelde aanrijdingen lijkt dat ook de bevestigen. ,,Tussen 2014 en 2019 zijn er tien ongelukken gebeurd", aldus de wethouder. 

Van Wanrooij echter is ook realist genoeg om te begrijpen dat die uitleg niet afdoende was. Te meer daar het de afgelopen dagen twee keer kort achter elkaar 'raak' was op de kruising. ,,Theorie is een, de praktijk is doorgaans weerbarstiger. Maar wat de oorzaak is van de ongelukken? Misschien de zoninval of wellicht het feit dat het kruisingsvlak ietwat is verhoogd waardoor het zicht niet optimaal is." 

Toezegging

Met een concreet antwoord, laat staan een oplossing kwam hij niet. Wel met de toezegging dat in ieder geval het rode asfalt wat zal worden 'opgeruwd' zodat het minder glad is. Een van de maatregelen waarom Kim Bremmer vroeg.

Maar Van Wanrooij neemt ook de totale kruising nog een keer onder de loep. ,,Wellicht is een herinrichting mogelijk zodat het aantal aanrijdingen kan afnemen." De wethouder kondigde bovendien aan het niet bij die ene situatie op Ladonk te laten. ,,We gaan kijken hoe het totale bedrijventerrein verkeersveiliger te maken. Ook wat betreft bijvoorbeeld de veiligheid van fietsers op de route vanaf Lennisheuvel naar het station."