Fedde Groenevelt hoort al tot een van de tien finalisten van de Jeugdjournaalwedstrijd.
Volledig scherm
Fedde Groenevelt hoort al tot een van de tien finalisten van de Jeugdjournaalwedstrijd. © Archieffoto

Fedde uit Gestel al in de finale van Jeugdjournaalwedstrijd met item over Oranje Jet

VIDEOSINT-MICHIELSGESTEL - Als 11-jarige al op pad met je eigen cameracrew van de NOS? Het zou zomaar kunnen dat Fedde Groenevelt (11) uit Sint-Michielsgestel binnenkort op het Jeugdjournaal te zien is als razende reporter. Zijn eerste item gaat over Oranje Jet uit Gestel.

Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen met de Jeugdjournaalwedstrijd, die wordt georganiseerd door het NOS Jeugdjournaal en Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. In totaal hebben bijna 400 kinderen meegedaan door middel van het inzenden van een video waarin ze hun journalistieke talenten laten zien. Het is niet vreemd dat veel van hen de coronacrisis als onderwerp kozen.

Quote

Jullie hebben vast ook genoeg van het coronavi­rus, dus nu iets vrolijks met Oranje Jet

Fedde Groenevelt, Finalist Jeugdjournaalwedstrijd

Toch gaat Fedde’s inzending over Oranje Jet, een vrouw uit de buurt die alles in het oranje heeft. ,,Jullie hebben vast ook genoeg van het coronavirus. Daarom dacht ik aan een leuk onderwerp waar je vrolijk van wordt. Wij hebben een mevrouw in het dorp die alles in het oranje heeft”, zegt Fedde in zijn video, terwijl hij zelf ook maar een oranje t-shirt heeft aangetrokken als interviewer.

Oranje koelkast, oranje gordijnen, oranje tegels in de wc

Hij gaat op veilige afstand op het terras bij Jet het interview doen. Want hij houdt zich netjes aan de voorschriften. Via videobeelden zie je dat Oranje Jet haar naam niet voor niks heeft gekregen. Oranje gordijnen, oranje koelkast en oranje tegeltjes in de wc en de badkamer bij haar in huis. Ze wordt er gewoon vrolijk van.

Winnaar mag als razende reporter op pad voor Jeugdjournaal

De redactie had de lastige taak om uit de 400 inzendingen tien finalisten te kiezen die op zondag 19 april alles uit de kast mogen halen voor de hoofdprijs. De winnaar mag als echte razende reporter op pad met een Jeugdjournaal-cameraploeg om een onderwerp naar keuze te verslaan. De reportage is te zien in een tv-uitzending, op de website en op het YouTube-kanaal van het NOS Jeugdjournaal.

Geen dag in Hilversum, maar op veilige afstand

Doorgaans worden de finalisten uitgenodigd in Hilversum voor de finaledag, maar die vindt dit jaar plaats via een videoverbinding. De kinderen voeren een drietal opdrachten uit die worden beoordeeld door de vakkundige jury, bestaande uit de winnaar van 2019, Rómeycia, Jeugdjournaal-verslaggever Noortje Deutekom en YouTuber KORTHOM.

Elke dag maakt de jury nu twee finalisten bekend. De eerste twee van de tien zijn nu al bekend. En daar horen Fedde uit Gestel en Linne uit Veenendaal dus al bij.

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.