Volledig scherm
De tweede editie van Festival Futura vond zaterdag plaats. © Festival Futura

Festival Futura in Haaren: afval bestaat niet

HAAREN - Afval bestaat niet. Dat werd duidelijk tijdens de tweede editie van het Haarense Festival Futura. 

Koffiedrab weggooien? Zonde: oesterzwammen groeien er als kool op. Zaterdag was in het gemeentehuis van Haaren de tweede editie van Festival Futura met het thema ‘Tweede kans = eerste keus’, georganiseerd door de gemeente en Duurzame Energie Haaren. 

,,Ik haal koffiedik op bij restaurants en gemeente Tilburg”, vertelde Jacqueline van Eerd van Zuiderzwam. ,,Kijk goed naar je restproducten, daar kun je weer nieuwe producten van maken.” Elk kraampje ademde die overtuiging uit, zoals dat van Green Bag Lady, vol kleurige tassen, gemaakt van oude gordijnen en dekbedhoezen.

,,Iedereen mag hier een gratis tas meenemen, als je maar belooft dat je geen plastic tassen meer gebruikt”, legde Margriet Palm uit, de initiatiefneemster in Tilburg van de wereldwijde Green Bag Lady-project. Bezoekster Marlotte Pijnenburg (24) keek goedkeurend rond. ,,Hier doe ik inspiratie op. Daardoor raak je gemotiveerd en dan kun je actie ondernemen.” 

Prima initiatief

Dat was precies waar de organisatoren naartoe wilden. ,,Met deze editie gaan we een stapje verder”, legde Vivian Rauer van de gemeente Haaren uit. ,,Je spullen tweedehands. En je eten ook: dus met koffiedik en etensrestjes.” En die etensrestjes vormden de inzet van het Klikookboek, waar de bezoekers hun kliekjesrecepten konden achterlaten. Verder een modeshow van kringloopkleding en knutselen met kringloopspullen uit Het Goed uit Boxtel. ,,Prima initiatief”, vond bezoekster Ida van der Sar. ,,Ik ga kerstversiering maken.