Volledig scherm
Willie van de Langenberg van gemeenschapshuis De Walnoot. © Marc Bolsius

Gemeenschapshuizen in Boxtel willen weten waar ze aan toe zijn

BOXTEL - Welke rol moeten gemeenschapshuizen in Boxtel vervullen? Het is een vraag waarop maar geen antwoord komt.

Al een kleine twee jaar zijn de besturen van de gemeenschapshuizen De Rots en De Walnoot en de Kinderboerderij met het Boxtelse gemeentebestuur in gesprek. Over welke rol ze het best kunnen vervullen in het dorp. Maar duidelijkheid erover is er nog steeds niet. 

Maatschappelijke functie

De besturen hebben al herhaaldelijk gevraagd om helderheid. Maar te horen gekregen dat door ‘complicerende factoren zoals de penibele financiële positie van Boxtel’ het allemaal wat ingewikkelder is dan gedacht. Ook omdat, aldus het college, ‘maatschappelijke functies’ op meer plaatsen invulling krijgen dan alleen in gemeenschapshuizen.

De gemeente heeft de organisaties gevraagd mee te denken over het onderzoek naar op welke manier maatschappelijke functies ingevuld kunnen worden. Het onderzoek gaat van zaken als eenzaamheid tot samenleven, van jeugdzorg tot ouderenbeleid, van mobiliteit tot sociale zorg en van gezondheidszorg tot gemeentelijke financiën.

Nieuwe plannen

Zicht op het resultaat is er op dit moment dus nog niet. Reden voor politieke groepering INbox om via schriftelijke vragen bij het college aan de bel te trekken. ‘Hoe ver staat het ermee en wanneer kunnen wij het nieuwe plan verwachten?’, is een van de vragen van INbox.

Nieuw beleid voor ook de gemeenschapshuizen is nodig door de veranderende vraag van de gebruikers. ,,Wij willen maar wat graag daarover meepraten en meedenken”, aldus voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot. Maar een ander geluid dan dat de gemeenschapshuizen tien procent moeten bezuinigingen, is er vanuit het gemeentehuis de laatste tijd niet gekomen.