Volledig scherm
Verzamelbeurs in De Walnoot in Boxtel. © Jan Zandee

Gemeente Boxtel: ‘Bezuinigingen treffen niet alleen De Walnoot’

BOXTEL - Het is inderdaad een onprettige boodschap. Maar alle organisaties in Boxtel die subsidie ontvangen krijgen te horen dat ze de komende jaren met minder geld moeten rondkomen. Niet alleen gemeenschapshuis De Walnoot. De bezuinigingen zijn nodig om de financiële huishouding op orde te krijgen en zijn ze bovendien onverkort goedgekeurd door de gemeenteraad.

Aldus reageert het Boxtelse gemeentebestuur op de kritiek van het bestuur van De Walnoot. Dat luidde de noodklok. En stelde met tien procent minder (de hoogte van de bezuiniging) de zaak niet meer te kunnen runnen. Zelfs sluiten van het gemeenschapshuis wordt niet uitgesloten. Ook hekelde het bestuur de communicatie rond de bezuinigingen. ,,We moesten het in de krant lezen.”

Praten met betrokken organisaties

Daarover laat een woordvoerder van het college weten: ,,Met overleg is gewacht tot na het besluit van de gemeenteraad over de maatregelen, eind oktober. Wij gaan vanaf nu met praten met alle betrokken organisaties.” Waarbij het college als uitgangspunt heeft dat het sociale DNA van Boxtel overeind moet blijven. Of dat lukt als De Walnoot, waar wekelijks 500 mensen komen, noodgedwongen de deur sluit? ,,Uiteraard willen we niet dat organisaties omvallen. Maar nogmaals, niet alleen De Walnoot levert in. Over de gevolgen gaan we in gesprek.”

Plannen gemaakt

De Walnoot had onder meer plannen gemaakt om volgend jaar de elektrische schuifdeuren te vervangen om de toegankelijkheid te verbeteren en om over te schakelen op led-verlichting. ,,Wij hebben onze begroting voor 2020 met pijn en moeite rond gekregen. Aanpassen, zeker binnen een paar weken, is onmogelijk”, zo zei voorzitter Willie van de Langeberg van het gemeenschapshuis in het Brabants Dagblad dinsdag.