Volledig scherm
Terechte dwangsom tegen hobbydierenhoudster © ANP XTRA

Gemeente Sint-Michielsgestel mag dwangsom opleggen aan hobbydierenhoudster

DEN HAAG/SINT-MICHIELSGESTEL - De gemeente Sint-Michielsgestel mag van de Raad van State een hobbydierenhoudster een dwangsom opleggen om haar te dwingen de rommel op haar perceel bij haar recreatiewoning op te ruimen en een aantal illegale bouwsels af te breken.

In een einduitspraak stelt de Raad dat de bijgebouwen, hokken en hutten in strijd zijn met het bestemmingsplan. Want bij een recreatiewoning mag je nu eenmaal minder bijgebouwen plaatsen dan bij een reguliere woning. Ook ziet de Raad geen zicht op legalisatie omdat de gemeente dat pertinent niet wilde. 

Naam en toenaam

Hobbydierenhoudster Ellie Smits wees er eerder op dat er zat voorbeelden in de omgeving zijn waarbij er ook veel bouwsels op recreatiepercelen staan en dat de gemeente daar niets tegen doet. Het hoogste bestuursrechtscollege stelt vast dat Smits geen concrete voorbeelden met naam en toenaam heeft genoemd en dat dat geen reden kan zijn de dwangsom van maximaal 14.000 euro onderuit te halen. 

Alsnog om de tafel

Overigens bleek tijdens de zitting deze maand dat de gemeente en Smits alsnog om de tafel te gaan om een definitieve oplossing voor haar percelen te vinden. Mogelijk krijgt ze alsnog een vergunning voor een beperkt aantal bouwsels. Alle rondslingerende rommel, zoals emmers, pannen en hekpalen, moet ze de komende maanden opruimen. Ze krijgt meer tijd om alle rommel op te ruimen voordat de dwangsommeter gaat tikken.