Sportpark Heidelust in Sint-Michielsgestel.
Volledig scherm
Sportpark Heidelust in Sint-Michielsgestel. © Jan Zandee

Gestel moet zeer ingewikkelde puzzel Theereheide leggen

SINT-MICHIELSGESTEL - Als je een grote puzzel moet leggen, begin je met de randjes. Die zijn snel gelegd. Maar de rest is vaak moeilijker. Zo verloopt het ook met de ingewikkelde ‘puzzel’ in de wijk Theereheide in Sint-Michielsgestel.

Gestel heeft het buitengebied rond Theereheide nu wel in het vizier voor een nieuwe gebiedsvisie. Daar liggen de Halderse Akkers tussen de Essche Stroom en de Vughterweg met aan het randje het oude SCI-terrein. De wens is dat grotere bedrijven in dit gebied op termijn omgevormd kunnen worden naar plukjes woningen. Veelal Ruimte voor Ruimtewoningen. Voorop gesteld dat die bedrijven daar op termijn vrijwillig willen stoppen of verkassen.

Tekst loopt door onder de foto

Maaiboten in de Essche Stroom vlak bij Sint-Michielsgestel.
Volledig scherm
Maaiboten in de Essche Stroom vlak bij Sint-Michielsgestel. © Domien van der Meijden

Verder moet er ruimte worden vrijgehouden voor klimaatdoelen. Dat betekent rekening houden met een ‘overstromingsgebied’ voor de Essche Stroom. Met mooie dijkweggetjes en laanstructuren die overeind moeten blijven is dit gebied nu vervat in een visie.

Tekst loopt door onder de foto

Ontmoetingscentrum De Huif ligt al in puin.
Volledig scherm
Ontmoetingscentrum De Huif ligt al in puin. © Domien van der Meijden

Voor de randen is het dus wel duidelijk. Maar dan de rest: De Huif, basisschool De Bolster en sporthal Theereheide. De ‘Buren van de Huif’, een burgerinitiatief van bewoners, hebben een plan bedacht met woningbouw voor allerlei groepen op de plaats van het gesloopte ontmoetingscentrum. Parkeren in dit gebied en een billijke prijs voor de grond zijn hier nog de hoofdbrekers. Een deel van de kosten van het nieuwe gemeesnchapshuis de Meander moeten hier teruggehaald worden. Dat jaagt de prijs op. En parkeren kan alleen als je een stukje van het Campanulaplein opoffert. 

Tekst loopt door onder de foto

Sporthal Theereheide in de gelijknamige wijk in Sint-Michielsgestel staat op de nominatie om gesloopt te worden.
Volledig scherm
Sporthal Theereheide in de gelijknamige wijk in Sint-Michielsgestel staat op de nominatie om gesloopt te worden. © Domien van der Meijden

Dan de puzzel rond de oude sporthal Theereheide die aan vervanging toe is en de puzzel sportpark Heidelust. Slopen aan de Eikenlaan en op Heidelust een nieuwe sporthal bouwen? De buurt rond Heidelust moet er niet aan denken. Ze willen geen grote blokkendoos voor de deur. Buurtbewoners van de Eikenlaan zien het liefst dat de sporthal dáár blijft staan en wordt gerenoveerd. Geen draagvlak dus.

Heidelust was vroeger een nat gebied met een ven

Heidelust moet bovendien geld opbrengen om de gemaakte kosten op te vangen van de verplaatsing van de voetbalclub SCI naar Zegenwerp. Dat gaat om ruim een miljoen euro. Dus denkt iedereen eerst aan woningbouw op Heidelust. Dat levert lekker veel geld op. Het grote probleem hier is echter dat dit gebied veel te laag ligt. Het was vroeger een ven en dus nat. Ophogen van Heidelust met grond kost veel geld.

Tekst loopt door onder de foto

SCG'18 met vernieuwde velden.
Volledig scherm
SCG'18 met vernieuwde velden. © Jan Zandee

Maar ook OBS De Bolster, dat toe is aan een nieuwe school, vindt Heidelust een prachtplek. Maar dan ben je al dat geld voor de investeringen van fusieclub SCG’18 van Zegenwerp nog niet aan het terugverdienen. Je kunt de oude school afbreken en daar geld terugverdienen met woningbouw. Maar dan moet er op Heidelust ook nog plek blijven voor een soort wadi-gebied. Want Gestel wil de hele wijk van nieuw riool voorzien en regenwater afkoppelen van het riool.

Misschien wat snel zich rijk gerekend

Gestel wil rond april de hele puzzel af hebben. Maar dat wordt toch lastig. Want als je op twee belangrijke plaatsen de kosten voor de baten hebt uitgestuurd (De Huif en Heidelust) zet je jezelf behoorlijk vast. Het grootse probleem is straks wellicht dat Gestel zich met Heidelust veel rijker heeft gerekend dan wat er werkelijk terug te verdienen valt. 

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.