Volledig scherm
De reuzenoptocht in Oisterwijk in 2010. © John Schouten/PVE

Haarense reus stapje dichterbij

HAAREN - De bouw van een Haarense reus is een stapje dichterbij gekomen, zegt voorzitter Antoine Verbruggen van het Reuzengilde uit de gemeente Oisterwijk. Dat wil naast de bestaande reuzen uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom ook een Haarense reus realiseren. 

Dinsdagavond was een eerste bijeenkomst in Haaren om te komen tot zo’n eigen folkloristische reus. Daar waren zeventien belangstellenden, aldus Verbruggen. De Moergestelse reuzenkenner Paul Spapens verzorgde een presentatie over het vooral in Vlaanderen populaire fenomeen. 

Besloten is om in december een tweede bijeenkomst te houden in Haaren, opnieuw in dorpshuis Den Domp. Dan begint ook de werving voor vrijwilligers die de reus mee willen bouwen of er mee op pad willen gaan. ,,We zijn dus weer een stapje dichter bij ons doel. Zo komen we er wel", zegt Verbruggen. 

Het Reuzengilde organiseert eind volgend weer een reuzenoptocht in Oisterwijk; die vindt daar eens in de vijf jaar plaats. Het zou een ideaal moment zijn voor de presentatie van de Haarense reus, aldus het gilde.