Het bewuste terrein van paardenbedrijf Stal Vermulst in Schijndel, waar woningbouw mogelijk is.
Volledig scherm
Het bewuste terrein van paardenbedrijf Stal Vermulst in Schijndel, waar woningbouw mogelijk is. © Marc Bolsius

Handen gaan niet op elkaar voor groot bouwplan in Schijndel

SCHIJNDEL - Paardenbedrijf Stal Vermulst in Schijndel wil verhuizen om plaats te maken voor zeker 250 woningen, maar krijgt hier niet de handen voor op elkaar bij Meierijstad. Het gebied blijft wel in beeld voor woningbouw, maar veel kleinschaliger. ,,Maximaal 80 woningen.” 

Een bijna kant-en-klaar bouwplan van paardenbedrijf Stal Vermulst kreeg Schijndel, dat een schreeuwend tekort aan woningen heeft,  in de schoot geworpen. Maar het aanbod voor de bouw van 250 tot 300 woningen wordt niet met gejuich ontvangen. Het gemeentebestuur van Meierijstad geeft geen voorkeur aan het bouwplan op deze locatie op de hoek van de Structuurweg en Rooiseweg, zo blijkt uit de visie Bouwsteen voor Schijndel.  

Bouwen op plek populierenbosje 

Stal Vermulst in Schijndel wil verhuizen om plaats te maken voor 250 tot 300 nieuwe woningen.
Volledig scherm
Stal Vermulst in Schijndel wil verhuizen om plaats te maken voor 250 tot 300 nieuwe woningen. © Robèrt van Lith/BD

Meierijstad geeft voorrang aan bouwen binnen de bebouwde kom en eventueel uitbreiden in westelijke richting. Meierijstad doelt hiermee op het populierenbosje achter de voormalige klompenfabriek aan de Schootsestaat, waar plaats is voor zo'n vijftig woningen. Ook het fabrieksterrein van Bolsius is in beeld voor de bouw van tientallen woningen. 
En verder gaat het om al bekende inbreidingsplannen, zoals aan de Papaverstraat en Meijgraaf. Op deze manier verwacht Meierijstad in de komende acht jaar nog zo'n 700 woningen te realiseren, waar volgens prognoses behoefte aan is. 


‘Maximaal 80 woningen’

En mocht ‘versnelling’ van nieuwbouw noodzakelijk zijn, komt dorpsuitbreiding op het terrein van Stal Vermulst aan het Hooghekke alsnog in beeld. Maar dan veel kleinschaliger. ,,We denken aan maximaal 80 woningen", aldus wethouder Jan Goijaarts (CDA, ruimte).

Het college wil het gebied tussen nieuwbouwwijk Hulzebraak en bedrijventerrein Duin niet volbouwen met woningen. Er moet volgens burgemeester en wethouders voldoende ruimte blijven tussen het Duits Lijntje en woningen. En B en W zitten niet te wachten op geluidswallen langs de Structuurweg, zodat er ook minder ruimte is  voor woningbouw. 

Toch ziet Stal Vermulst ‘zeker openingen om het plan verder vorm en inhoud te geven’, reageert adviseur Margot van Niele namens de familie Vermulst. Zij is benieuwd hoe Schijndel met de huidige visie aan 700 woningen wil komen. In het plan van Vermulst is ook plaats ingeruimd voor 75 goedkope huurwoningen. Fracties in de gemeenteraad van Meierijstad reageerden positief op de plannen

‘Mooi landschap’

Het gebied van Stal Vermulst werd jaren terug door de toenmalige gemeente Schijndel én de provincie al aangewezen als mogelijke bouwlocatie. Meierijstad heeft het in de visie over een 'mooi landschap ten zuiden van het Duits Lijntje'. Goijaarts: ,,Wij zien in Schijndel nog steeds voldoende mogelijkheden voor bouwen binnen de bebouwde kom. We willen het dorpse karakter van Schijndel koesteren.”

In de toekomstvisie Bouwsteen voor Schijndel staat verder dat er in Schijndel geen nieuwe bedrijventerreinen komen. Ook komt er geen plek voor grote bouwkavels voor bedrijven. 

Het schetsplan van Landgoed Hooghekke in Schijndel, waar volgens plannen van Vermulst plaats ingeruimd wordt voor 250 tot 300 woningen. Stal Vermulst kijkt uit naar een andere, grotere locatie.
Volledig scherm
Het schetsplan van Landgoed Hooghekke in Schijndel, waar volgens plannen van Vermulst plaats ingeruimd wordt voor 250 tot 300 woningen. Stal Vermulst kijkt uit naar een andere, grotere locatie. © Mulleners + Mulleners