Volledig scherm
'Bedrijvigheid' in de Aula van Gymnasium Beekvliet bij de tweede GEObattle. © W Geurts

Helemaal losgaan op aardrijkskunde? Dat kan best met een GEObattle

SINT-MICHIELSGESTEL - Is aardrijkskunde niet een dodelijk saai en stoffig vak? Zeker niet, weten sinds woensdagmiddag zo’n vijftig leerlingen van tien basisscholen in de regio Meierij.

Vijftig scholieren zijn namens hun school uitverkoren voor een GEObattle bij Gymnasium Beekvliet. Hen staan een uitdagende en als toetje een creatieve opdracht te wachten. Aan het slot van de strijd is er een winnaar: basisschool Roald Dahl uit Sint-Michielsgestel.

Voor ‘t Kwekkeveld uit Schijndel start de geo-middag met het opzoeken van de juiste coördinaten. Een proeve in kaartvaardigheid, met als beloning voor elke juiste opdracht een letter. Sven, Tjeu, Rik en Lies haasten zich om in twaalf minuten het juiste woord bij elkaar te sprokkelen.

Quote

Je krijgt hulp van elkaar, dat is wel fijn

Lies, Leerling Kwekkeveld

,,Je krijgt hulp van elkaar”, vertelt de 11-jarige Lies. ,,Dat is wel fijn. Deze vragen zijn echt uitdagend. Ik vind het fijn om te mogen meedoen.” Dan begeeft het kwartet uit Schijndel zich naar de volgende tafel in de Aula. Het thema ‘Water’ komt in wel gevarieerde opdrachten naar voren. Over het Waterschap gaat het, over het gemiddelde dagelijkse waterverbruik per Nederlander, over de Watersnoodramp.

Aardrijkskundige niet stoffig en saai

De GEObattle is een vinding van het Twickel College in Hengelo. Inmiddels is het over het hele land uitgerold. Beekvliet is voor de tweede keer gastheer. ,,Mooie promotie van ons vak”, vindt Annemiek Groeneveld, docente Aardrijkskunde, vanzelfsprekend. ,,Zo zie je, het vak aardrijkskunde is beslist niet stoffig of saai. Het nodigt uit tot interessante en aantrekkelijke werkvormen.”

Dat kan de afvaardiging van de Gestelse basisschool Roald Dahl zeker beamen. Als er vier rondes voorbij zijn, volgt het toetje, een planologisch ontwerp van een plein in Hengelo.