Mirjam Bemelmans.
Volledig scherm
Mirjam Bemelmans. © Noor Reigersman.

Het Boxtel van...Mirjam Bemelmans: ‘Ik noem het ook wel Gezwam met Mirjam’

Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Mirjam Bemelmans.

BOXTEL - Ze zet haar fiets in haar achtertuin, net terug uit De Geelders, en straalt enthousiasme uit. Mirjam Bemelmans (53) runt sinds een paar maanden haar bedrijf ‘Zwammen op stam’. „Ik noem het ook wel Gezwam met Mirjam, haha. Ik doe mee met het project Farm Life. In een perceel met populieren in De Geelders heb ik vijftig rechte boomstammen van één meter liggen.” 

Voordat je kunt oogsten 

In haar achtertuin liggen er nog vijftig. „Deze moeten nog naar De Geelders. Ik heb er gaatjes in geboord en daarna gaan er houten pinnetjes met entstof in. Daar gaan oesterzwammen en shiitake uit groeien. Duurt ongeveer één tot twee jaar voordat je kunt oogsten. Hiermee wordt de biodiversiteit in het perceel vergroot én je haalt er een opbrengst uit – dit heet agroforestry. Je kunt gaan plukken in een voedselbos, maar dit is meer gericht op productie. En ook lokaal. En hiermee bied je een goed alternatief voor vlees.” 

Nauwkeurigheid 

Het werk vereist nauwkeurigheid. „Het mag niet te droog zijn en niet te nat, de gaatjes moet je op een bepaalde manier boren. ’t Is wel een oefening in geduld. Hoewel, door de klimaatverandering kun je wel iets eerder oogsten. Maar liever geen opwarming van de aarde natuurlijk…” 

Rijk gaat Bemelmans er niet van worden. „Nee, maar ik doe het omdat ik zo graag in de natuur ben. Achter de pc lijkt zoiets een droom, en nu is het écht. Ik hoor daar de vogeltjes fluiten en ik slaap beter. Het is zó geweldig en zó mooi! Het speelt al lang door mijn hoofd en eerst dacht ik: wat moet ik ermee? Maar nu begin ik er een mooie band mee te krijgen.” 

Rechte boomstammetjes

Bemelmans is nog wel op zoek naar rechte boomstammetjes. „Met een bast die zoveel mogelijk intact is. Zoals berk, beuk, els, iep en nog veel meer. Kijk, hier heb ik een stam waar ik niks aan heb: die is al flink bewerkt door een specht.”

Het milieu, dat zet Bemelmans zich met hart en ziel voor in. Als kartrekker van de actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel belette ze schaliegasboringen en tegenwoordig geeft ze  klimaatworkshops ‘Praat en daad voor het klimaat’. „De deelnemers krijgen inzicht in invloeden op het klimaat en leren hun CO 2 -voetafdruk te verkleinen. Op dit moment ligt het stil vanwege de corona, maar in september hopen we weer te starten!” 

Trots op:

De enorme kracht van allerlei mensen en allerlei initiatieven in Boxtel. Van Eet met je Hart tot van alles op het gebied van muziek en cultuur. Er is een flink aantal kartrekkers en veel diversiteit.