Willem Cammel
Volledig scherm
Willem Cammel © Noor Reigersman

Het dorp van Willem Cammel

het boxtel vanBOXTEL - Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Willem Cammel.

Hij loopt in de zonneschijn naar zijn favoriete plek voor de foto: de dino-rotonde in Boxtel. “Ik leverde de rekwisieten en was productieassistent voor de film Sleutje’s Spook. De productieleider zei toen: ‘Zoek je een roze olifant? Die regelt Willem Cammel wel voor je.’ En een roze olifant of een bruine dinosaurus maakt dan niet zoveel uit.”

Cammel (53) heeft een eigen bedrijf met twee disciplines. “Mijn hobby: het verzamelen van rekwisieten voor toneel en film. En ik doe marketing- en communicatiewerk voor startende zelfstandigen die ergens tegenaanlopen. Rekwisieten zijn non-verbale communicatie en ik zet non-verbale communicatie in om bedrijven op een andere manier in beeld te krijgen zodat hun zichtbaarheid blijft hangen. Ik heb een groot netwerk van mensen die iets hebben, zoals ongebruikelijke spullen. Het zijn ook mensen die iets willen: ze vinden mijn doel een goede reden om mee te werken. Én die iets kunnen: ze kunnen de spullen uitlenen of verhuren.” Vindingrijk, dat is hij. “We zochten waterbuffels voor de productie Max Havelaar van theatergroep de Kersouwe in Heeswijk. Ik had het voor elkaar bij een boer, maar toen ging het plan toch niet door. Want als een waterbuffel even aan de kant moet tijdens het toneelstuk en hij wil niet, dan trek je ‘m niet even opzij!” Toch bleven er nog genoeg rekwisieten over om bij elkaar te krijgen. “De producties in Heeswijk zijn groot, daar heb je wel zo’n tachtig rekwisieten nodig. Sfeer en beleving, dáár gaat ‘t om. Een dokter draagt meestal een witte jas tijdens een toneelstuk, maar dan kan hij ook een laborant zijn. Met een stethoscoop om zijn of haar nek weet iedereen dat het om een arts gaat.”

Cammel is ook een organisator. “Dit jaar organiseer ik met iemand anders voor de negende keer de landelijke Natuur- en WandelCoachDag. Ik heb het net uitgesteld tot komend najaar in verband met de corona. Vorig jaar deden 67 coaches uit het hele land en België mee. Ze bieden lokaal een gratis programma aan om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met wandelcoaching. Door de natuur. Hoe ik op dit idee kwam? Ik heb ‘t zelf een keer gedaan. Ik ging depressief het gesprek in en na anderhalf uur kwam ik er als een ander mens uit. Je bent fysiek en mentaal in beweging en de natuur versterkt het gesprek.”

Trots op

De rotondedino vind ik bijzonder. Geweldig dat het museum het daar heeft neergezet. Heel bepalend beeld in Boxtel.