Volledig scherm
Riekie van der Linden © Noor Reigersman

Het Gestel van... Riekie van der Linden

HET DORP VANElk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Riekie van der Linden.

Ze wijst op het olieverfschilderij in de gang van haar appartement. ,,Kijk, het huis waar ik geboren ben: café van der Staak. Mijn grootvader en daarna mijn vader runden het. Mijn man vond het schilderij erg rood, maar ik vond het meteen heel mooi. Toen kreeg ik het voor mijn verjaardag van hem.” 

Een ouderwets café

Riekie van der Linden (76) is blij dat het voormalige café aan de buitenzijde weinig veranderd is. ,,Ik hielp mee in het café, als kasteleinsdochter. Kinderen van het Doveninstituut kwamen er regelmatig met hun ouders wat drinken, koekje erbij. En natuurlijk veel andere cafébezoekers uit het dorp. Het was een ouderwets café waar werd gebiljart, gekaart en er werden huwelijksfeesten gehouden. Altijd heel druk. Je verkoopt ook gezelligheid.”

Met iets lekkers naar de bouwers

Quote

Ooit heb ik één keer meegelopen in de optocht

Rieke van der Linden

 't Werd nog drukker toen CV de Dors(t)vlegels er zijn thuishonk van maakte. Nog altijd is Van der Linden intensief betrokken bij de carnavalsclub. ,,Ja, als burgemister ben ik ook dit jaar weer bij alle evenementen aanwezig en op carnavalsmaandag reik ik de zilveren dors(t)vlegel uit. De Wijze Raad kiest de persoon, maar ik heb er toch ook wel een stem in. En elke zaterdagmiddag ga ik met iets lekkers naar de bouwers van de carnavalswagen. Iets voor bij de koffie, en daarna iets hartigs bij het bier. Dat bouwen is echt goed voor het saamhorigheidsgevoel.”

Carnaval zit in haar genen. ,,Nadat mijn ouders het café in 1980 sloten, zijn we met ons gezin met wintersport gegaan en toen hebben we dat jaar geen carnaval gevierd. Ik had het hele jaar het gevoel dat ik iets had gemist. Sindsdien vier ik het weer elk jaar. Ooit heb ik één keer meegelopen in de optocht. Als druif, vanwege mijn wijnhandel. Ik won nog de eerste prijs.”

Na haar trouwen verhuisde het gezin naar 'de heide' en Van der Linden bestierde haar wijnhandel. ,,De klanten kwamen vaak met hun recept en vroegen of ik de wijn erbij wilde zoeken. Erg leuk om te adviseren, want ik hou namelijk ook erg van koken.”


Trots op...

,,Gestel is een prachtig dorp. Met geweldige speciaalzaken, bakker, slager en groentewinkels. Veel goede eetgelegenheden, uitstekende scholen en goede sportaccommodaties. Ik voel me hier echt thuis. Sinds een paar jaar woon ik in het centrum en als ik naar de hockeyclub loop om naar thuiswedstrijden van mijn kleinkinderen te gaan kijken - ja, ze nodigen me uit als ze bijna zeker weten dat ze gaan winnen - en ik loop over de laan van Zegenwerp, dan denk ik: zó, wat mooi!”