Volledig scherm
Een deel van de iconische populieren van de A2 tussen Boxtel en Best is terecht gekomen bij Klompenfabriek Traa in Liempde. © Luuk Traa

‘Hou ze hier’ al deels gelukt: populieren A2 liggen bij klompenfabriek Traa in Liempde

LIEMPDE - De afgelopen weken zijn de iconische populieren tussen Boxtel en Best gekapt door Rijkswaterstaat. Een deel van deze prachtige bomen is vandaag bij Klompenfabriek Traa in Liempde afgeleverd.

Deze klompenfabriek is slechts een paar kilometer verwijderd van de plek waar de bomen de afgelopen 25 jaar gegroeid hebben. De bomen hebben de ideale leeftijd bereikt om er klompen van te produceren. Het hout uit de regio begint op deze manier aan zijn tweede leven.

Ad en Luuk Traa vinden het belangrijk dat populieren in Brabant geplant blijven worden. Ze ondersteunen dan ook de actie van een aantal partijen die de bomen in Brabant wil houden met 'Hou ze hier.’ ,,Het typeert het Brabantse landschap maar nog belangrijker, het hout wordt nog altijd gebruikt door de klompenfabrieken in de regio waaronder onze Klompenfabriek Traa.”

Een ander deel van de A2-populieren komt terecht bij Jos Nooren van Best ZOO. Nooren heeft uitbreidingsplannen en wil het hout gebruiken voor de bouw van nieuwe dierenonderkomens. 

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."