Samen met Peter Spierings zette Joost Veltman het project 'De Laatbloeiers' op.
Volledig scherm
Samen met Peter Spierings zette Joost Veltman het project 'De Laatbloeiers' op. © Jan Zandee

In Gestel ben je nooit te oud om een blaasinstrument te spelen

SINT-MICHIELSGESTEL - Inwoners van Sint-Michielsgestel die hun verlangen naar het spelen van een muziekinstrument nooit hebben kunnen waarmaken, krijgen alsnog de kans. Daarvoor zorgen Joost Veltman en Peter Spierings, met het project ‘De Laatbloeiers’.

Het moeten er velen zijn, denkt Veltman, mannen en vrouwen die in een latere levensfase met spijt beseffen dat ze nooit tot muziek maken zijn gekomen. ,,Mensen die in hun jeugd helemaal in beslag zijn genomen door het werk thuis, of waar geldgebrek een barrière vormde om een instrument te laten bespelen”, geeft Veltman als mogelijke reden aan. ,,Dat geldt ook voor vrouwen, voor wie zeker in vroegere jaren traditioneel de taken vooral in het huishouden lagen en muziek maken vrijwel uit den boze was.”

'De Laatbloeiers’

Nu komt met ‘De Laatbloeiers’ die mogelijkheid om op gevorderde leeftijd een blaasinstrument te leren hanteren. Veltman bekent dat zijn en Spierings’ initiatief naast het ontluiken of aanwakkeren van liefde voor muziek, tevens het belang van Harmonie Sint-Michaël dient. 

Quote

Wij willen belangstel­len­den op een laagdrempe­li­ge manier laten kennisma­ken met een blaasin­stru­ment

Joost Veltman, Voorzitter van Sint-Michaël

Het Gestelse muziekgezelschap - met drie orkesten - zag het totaal van bijna tweehonderd muzikanten in vier jaar tijd teruglopen met vijftig leden. ,,Als gevolg van ouderdom bij muzikanten nam het aantal actieve leden af. Uiteindelijk hopen we dat met ‘De Laatboeiers’ enkele muzikanten onze orkesten kunnen versterken”, erkent Veltman. De wijze waarop hij - voorzitter van Sint-Michaël - dat doel denkt te bereiken is goed doordacht.

Kennismaken

,,Wij willen belangstellenden op een laagdrempelige manier laten kennismaken met een blaasinstrument”, aldus Veltman, ,,plezier laten beleven aan het bespelen van een instrument. Hout of koper, klarinet of trompet.” 

De plannen zijn al zeer concreet. Zo is Peter Spierings de muziekdocent die de oudere neo-muzikanten tweewekelijks gaat begeleiden. In sessies van anderhalf uur, met onderbreking van een kwartier voor het belangrijke sociale aspect. 

‘Spijtoptanten’

Locatie is de Tuinkamer van de Protestantse Kerk in Gestel. Op 6 mei en 13 juni tussen 10 en 12 uur hoopt Veltman belangstellende ‘spijtoptante’ laatbloeiers te begroeten. Dan ook ligt een keur aan blaasinstrumenten gereed, voor die eerste poging tot het waarmaken van een lang gekoesterde droom.