Jacques Akerboom is een van de zes mensen die meeschrijven aan een lijvig boek over Haaren.
Volledig scherm
Jacques Akerboom is een van de zes mensen die meeschrijven aan een lijvig boek over Haaren. © Noor Reigersman

Jacques Akerboom en zijn liefde voor het ‘wandelende dorp’ Haaren

HET DORP VAN...HAAREN - 'Haaren, een wandelend dorp'. Zo heet het boek dat Jacques Akerboom (72) met vijf andere redacteuren schrijft. ,,Vanwege de opheffing van de gemeente Haaren in januari 2021. Het wordt 300 pagina's, met 500 foto's. Een initiatief van de heemkundekring en de Don Bosco Stichting. Eind dit jaar krijgen alle Haarense gezinnen het gratis, mooi hè?” 

,,Het is een enorme klus. We beschrijven de periode vanaf 1140 toen Haaren voor het eerst werd genoemd, tot eind dit jaar. We raadplegen onder andere archieven, maar natuurlijk hebben we ook gesproken bronnen, zoals oudere mensen, maar ook jonge mensen, zoals betrokkenen bij Rebirth en het Jeugdcircus Il Grigio.  Waarom het ‘Haaren, een wandelend dorp’ heet? Omdat het centrum een paar keer is verplaatst.” 

Quote

Elke restaura­tie is een aanslag op het culturele deel van een monument

Jacques Akerboom, Mede-auteur ‘Haaren, een wandelend dorp’

Akerboom houdt zich ook bezig met de besognes rond de verbouwing van Den Domp. En daar heeft hij veel affiniteit mee als voormalig directeur-bestuurder van de Stichting Monumentenwacht Noord-Brabant. ,,Vroeger werd er gerestaureerd en dan na 25 jaar weer. In de tussentijd gebeurde er niks. Het beleid van de Monumentenwacht is erop gericht om de conditie goed te houden, en dan is een restauratie pas na 50 of 75 jaar weer nodig. Elke restauratie is namelijk een aanslag op het culturele deel van een monument.” 

Het is volgens Akerboom goedkoper als je de conditie van een monument goed houdt. ,,Voorkomen is dus beter dan genezen. De Monumentenwacht ondersteunt bezitters van monumenten met inspecties en onderhoudsplannen. We gaan dus letterlijk het dak op. Als ik een lezing geef, dan laat ik het beeld zien van een beker, tandpasta en een tandenborstel. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt." 

Adviseur in Noorwegen en Roemenië

Akerboom is nog steeds actief bezig, ook al is hij met pensioen. ,,Monumentenwachten zitten door heel Europa. Ik ben nu bezig in Noorwegen en Roemenië om advies te geven over het opzetten van een monumentenwacht."

Trots op

Haaren is een prettig dorp om in te wonen. In veel dorpen zie je een scheiding tussen nieuwkomers en de mensen die er van oudsher wonen. In Haaren gebeurt dat niet. De mensen zijn hier goed met elkaar. 

Om weer op gebouwen terug te komen: dankzij Anton van Oirschot en zijn vrouw Truusje is kasteel Nemerlaer bewaard gebleven. ‘t Was een bouwval. Als zij er niet waren geweest, dan stond het er niet meer. Ben ik ook trots op.