Volledig scherm
Jan Spit © N Reigersman

Jan Spit: ‘Ik heb een sterke band met Beekvliet’

De Stad VanElk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. In hun werk, hobby of als vrijwilliger. Deze week: Jan Spit

Sleutel omdraaien en hij staat in de prachtige hal van het voormalige kleinseminarie Beekvliet. ,,Die is nog precies hetzelfde als vroeger.” Heemkundige Jan Spit (70) is er vaak, sinds een deel van het archief van Heemkundekring de Heerlijkheid Herlaar in de kelder is gehuisvest. ,,'k Heb een sterke band met Beekvliet. Ik ben een oud-leerling. En ik ging er vakantiewerk doen toen ik daar in de vierde klas op school kwam. Mijn broer en ik onderhielden de tuinen in de zomer en we werkten in de gebouwen. Dat deed ik tot een paar jaar na mijn eindexamen. En later gaf ik er korte tijd les.”

Quote

Het kost energie maar je krijgt er nog veel meer energie voor terug

Jan Spit

Nu is Spit bezig met de expo ‘Vrijheid achter prikkeldraad’, over de tijd dat het gijzelaarskamp er zat. ,,Eind januari moet die klaar zijn. Duurt tot eind mei. We leggen de nadruk op de saamhorigheid die er in het kamp heerste. De verzuiling in Nederland heerste nog volop, maar in het gijzelaarskamp zaten mensen van links tot rechts en van allerlei gezindten en die spraken natuurlijk met elkaar. Ze namen zich voor dat de ontzuiling na de oorlog vorm moest krijgen - er zaten veel mensen met politieke invloed. De kiem voor de ontzuiling werd hier gelegd.” Spit kijkt alweer naar de tijd ná 75 jaar bevrijding. ,,We hopen dat we over 25 jaar ‘100 jaar in vrijheid leven’ kunnen vieren. De jeugd meegeven dat we in gezegende omstandigheden leven, en dat geldt ook voor onszelf natuurlijk.”

Wat je niet direct zou verwachten: het 75-jarig bestaan van Scouting Petrus Donders heeft te maken met de oorlog. ,,De scouting werd 25 juni 1945 opgericht. Want: ‘de jeugd is verstoken van regelmaat en dreigt te ontsporen. Daar moet iets aan worden gedaan.’ Ja, zo stond het opgeschreven. In 1966 kwam ik bij de scouting. Ik was zeventien en een klasgenoot vroeg of ik in het weekend iets te doen had. Ik kwam bij de kardinaal Mindszenty-stam terecht. Die regelde van alles zoals 4 en 5 mei, Koninginnedag, katholieke feestdagen. Sindsdien ben ik altijd gebleven. Het 75-jarig bestaan gaan we groots vieren met zoveel mogelijk beeldmateriaal.” Jeugdcarnaval, MiniGestel... Spit geniet ervan. ,,Het kost energie maar je krijgt er nog veel meer energie voor terug. De contacten, de gezelligheid en de blije gezichten.”

Trots op:

Het prachtige dorp, de mooie landelijke plekjes, zoals Zegenwerp en de Genenberg. Heel trots op alle vrijwilligers, die zich voor allerlei organisaties inzetten. Daardoor is Gestel een plaats waar het fijn wonen is.