Tommy van Doorn is de nieuwe beiaardier van de Brigidakerk in Geldrop.
Volledig scherm
Tommy van Doorn is de nieuwe beiaardier van de Brigidakerk in Geldrop. © DCI Media

Jazz, kerstliedjes en popnummers te horen in Geldrop dankzij nieuwe beiaardier uit Schijndel

GELDROP/SCHIJNDEL - De Brigidakerk in Geldrop heeft een nieuwe vaste beiaardier. Tommy van Doorn (29) uit Schijndel is op 1 februari benoemd door de gemeente Geldrop-Mierlo. 

Hij neemt het beieren over van Giles Delaporte die door ziekte die taak niet meer op zich kan nemen. ,,Ik vervang Delaporte al anderhalf jaar, dus de mensen hebben me al gehoord tijdens de weekmarkt”, verklapt Van Doorn. Veel complimenten krijgt hij niet. ,,Beiaardier is een anoniem beroep. Mensen weten niet wie er boven in de toren zit te spelen.”

Via de sociale media verneemt hij soms dat zijn spel wordt gewaardeerd. ,,Een nummer van David Bowie is bijvoorbeeld opgevallen”, zegt hij met een glimlach. Van Doorn studeert over een paar maanden af aan de beiaardiersschool in Amersfoort. ,,De scriptie is ingeleverd, ik moet alleen nog twee concerten geven.”

Quote

Als organist is het geen grote overstap naar beiaardier en ik merkte dat ik het met passie deed

Tommy van Doorn

Hij is bij toeval in het vak gerold. ,,Ik ben vaste organist in de Sint Petrusbasiliek in Boxtel. Toen de beiaardier ermee ophield, werd mij gevraagd om ook het carillon te bespelen. Als organist is het geen grote overstap en ik merkte dat ik het met passie deed.” Toen Delaporte ziek werd, vroeg de werkgroep Carillon van de gemeente Geldrop-Mierlo aan Van Doorn om in te vallen. ,,Dat heb ik met beide handen aangepakt.”

Sinds 1 februari is hij de vaste beiaardier geworden en beklimt om de twee weken op woensdagmiddag de wenteltrap naar de toren en speelt een verdieping onder de klokken op het klavier. ,,De cabine waarin ik zit is enigszins geïsoleerd, anders zou ik doof worden.”

Gelegenheidsmuziek

De nieuwe beiaardier brengt een gevarieerd programma. ,,Ik speel voor alle mensen die door het dorp lopen. Het overkomt ze en ik wil dat iedereen iets hoort dat hij herkent of mooi vindt.” Tijdens de weekmarkt klinkt er dus klassiek, jazz of pop door het dorp of zijn er de melodieën van Evergreens te horen. ,,Met Valentijn breng ik muziek die bij de gelegenheid past en probeer met Kerstmis de stemming te verhogen met kerstnummers.” Zo zijn er meer gelegenheden waar Van Doorn op inspeelt. Het songfestival ligt in het verschiet en dat geeft leuke mogelijkheden. ,,Een carillon hoort bij de Nederlandse cultuur”, vindt Van Doorn. ,,Het is echt een traditie van de Lage Landen. Het brengt gezelligheid.”

Over het Geldropse carillon is Van Doorn heel tevreden. ,,Het heeft veel mogelijkheden en een aangename transparante klank, helder en sprankelend. De klokken dempen snel, zodat de klanken geen brei worden.”

Het carillon bestaat uit 47 klokken, waarvan er 37 zijn geschonken aan de gemeente door baronesse van Tuyll van Serooskerken. Die 37 klokken stonden tot 1976 in een klokstoel, een kleine toren, op het plein naast de Brigidakerk. Daarna verhuisde het carillon naar één van de torens van kerk en werden tien zwaardere klokken toegevoegd waardoor het nu als middelzwaar carillon bestempeld wordt.

Om de mooie klank te behouden, moet het beiaard regelmatig bespeeld worden. Daar is het Geldropse carillon met een vaste beiaardier nu van verzekerd.