Het IVN Best viert dit jaar het 50-jarig bestaan.
Volledig scherm
Het IVN Best viert dit jaar het 50-jarig bestaan. © Kees Martens

Jubileumjaar IVN Best staat bol van activiteiten

BEST - 50 jaar geleden werd IVN Best opgericht. De Bestse tak wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande afdelingen binnen IVN Nederland.

Het jubileumjaar van IVN Best staat bol van de activiteiten; zo wordt er bij het station een bloemenweide ingezaaid in de vorm van een hart als cadeau aan de inwoners van Best. Daarnaast worden op 28 maart speciaal uitgezette routes overhandigd aan de Bestse Riksja-vrijwilligers die er regelmatig op uit gaan met mensen die niet meer goed ter been zijn. Ze kunnen met deze routes hun passagiers onderweg vertellen wat ze zoal tegenkomen in de natuur.

IVN Best is opgericht op 24 juni 1970. Het initiatief kwam van Natuuractiegroep De Mug en Vogelvereniging De Vogelvriend uit Best. Zij wilden mensen actief kennis laten maken met de natuur. In het begin waren er binnen de Bestse afdeling twee gidsen die met belangstellenden op stap gingen, maar dat aantal groeide gestaag. ,,De opleiding tot gids duurt twee jaar. Elke twee weken een avond en twee keer per jaar een excursie”, vertelt Trees Cremers, zelf gids en bestuurslid van IVN Best. ,,Je leert tijdens de opleiding niet alleen van alles over wat er groeit en leeft, maar vooral ook waarom dat zo is; de samenhang zeg maar. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op het presenteren, het overbrengen van de kennis aan de mensen die je op sleeptouw neemt. En aan het eind van de cursus maak je een werkstuk.”

Voorbereiding

Quote

Mensen binnen IVN hebben werkelijk een passie, hart voor de natuur

Jan Ackermans, IVN Best

De gidsen gaan ook regelmatig met elkaar op stap om van elkaar te leren en elke wandeling die ze begeleiden wordt vooraf grondig voorbereid. ,,De mensen binnen IVN hebben werkelijk een passie, hart voor de natuur”, vertelt Jan Ackermans. ,,Ze willen zó graag zaken voor elkaar krijgen en ontplooien dan zelfstandig allerlei initiatieven. Het valt soms niet mee om dat in het grote geheel in te passen maar de liefde voor IVN is zo groot dat iedereen zich uiteindelijk toch daarnaar schikt.”

IVN onderscheidt zich van andere natuurbehoudverenigingen door zich uitsluitend te richten op educatie en voorlichting. En ook hier geldt: de jeugd heeft de toekomst. Alle kinderen van groep 7 van de basisschool gaan twee keer per jaar met een IVN-gids de natuur in en vorig jaar werd er een cursus Groene Woudloper georganiseerd voor kinderen tussen 10 en 12 jaar oud. 

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.