Het Langven in Best blijkt uit veldonderzoek veel ouder dan voorheen werd aangenomen.
Volledig scherm
Het Langven in Best blijkt uit veldonderzoek veel ouder dan voorheen werd aangenomen. © Wilma Vervoort

Langven in Best blijkt veel ouder dan gedacht

BEST - Het Langven in Best is 20.000 jaar geleden ontstaan, aan het eind van de laatste ijstijd. Zo blijkt uit recent onderzoek.

Het Langven blijkt veel ouder dan voorheen gedacht. Uit veldwerk van twee studenten van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam blijkt dat de waterpartij in Best is ontstaan aan het eind van de laatste ijstijd, zo’n 20.000 jaar geleden. Eerder werd aangenomen dat het Langven in de Late Middeleeuwen is ontstaan door ontbossing, overbegrazing of het steken van heideplaggen waarna de wind vrij spel kreeg op het zand.

,,Dat scenario blijkt maar deels te kloppen”, vertelt Rimbaud Lapperre. Hij is als vrijwilliger al lange tijd betrokken bij het Langven. Als geohydroloog houdt hij zich bezig met de stroming van water in de ondergrond; vanwege zijn onderzoek bij de VU kwam hij in contact met beide studenten. ,,Ze moesten een onderzoek doen naar dekzandafzetting en zochten een geschikte locatie. We dachten meteen aan het Langven. Daar is namelijk nog nooit de ondergrond van onderzocht. En dan komt er deze verrassende uitkomst uit!”

Op de vraag waarom hij daar zo verheugd over is zegt hij: ,,10 jaar geleden was het Langven nog maar een heel klein plasje water. Door gepland bomen te kappen kon het ven weer vollopen. gelukkig maar, want het ven is van grote waarde voor het landschap en trekt veel recreanten. De wetenschap dat het vennengebied 20.000 jaar geleden al gevormd werd, geeft toch extra cachet aan het geheel.”

Veldwerk

Reden te meer om te zorgen dat het voor de komende generaties behouden blijft. Volgens de studenten aardwetenschappen Dominique Knip en Roan Brandon is veldwerk iets waar ze het hele jaar naar uitkijken. ,,Toen bekend was dat we het Langven gingen onderzoeken vonden we een Airbnb op ongeveer een half uur fietsafstand. De eerste keer moesten we een tas boormateriaal van zeker 20 kilo en anderhalve meter lang meesjouwen. Eenmaal in het veld aangekomen begon het fysieke werk, het boren. Heel intensief maar we keken er elke dag naar uit. Lekker in de natuur. Het waren lange dagen maar het was een zeer leuke en leerzame ervaring.”

Twee keer per jaar wordt er een excursie naar het Langven georganiseerd; de eerstvolgende staat gepland voor eind mei/begin juni.