Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Leegstand is zorgenkind voor Boxtelse ondernemers

BOXTEL - De relatief grote leegstand in het centrum van Boxtel baart zorgen. Ondernemers zoeken naar wegen het aantal leegstaande panden te verminderen. Desnoods door er woningen van te maken.

In het centrum van Boxtel heeft dertien procent van de winkelpanden een bordje te huur of te koop op de deur. Dat is veel want bijvoorbeeld in het winkelhart van Schijndel is dat percentage maar drie procent. ,,Het baart ons al jaren zorgen", aldus voorzitter Luc Broos van het Centrummanagement dinsdagavond tijdens een bijpraatbijeenkomst met de gemeenteraad. 

Andere bestemming voor panden

Het probleem is ook niet een, twee, drie uit de wereld te helpen, beseft Broos. Toch hebben de ondernemers een werkgroep in het leven geroepen die een poging gaat wagen. ,,Een van de gedachten is om de panden een andere bestemming te geven. Bijvoorbeeld een woning. Dan verminder je in ieder geval het aantal leegstaande panden.”

Probleem in het Boxtelse winkelgebied is dat er veel relatief grote winkelruimten zijn. Doorgaans achtergelaten door landelijke ketens die of zijn vertrokken of failliet zijn gegaan. ,,Die winkels zijn soms wel 450 vierkante meter, veel te groot voor kleine, beginnende ondernemers. Die hebben op de eerste plaats die enorme panden niet nodig en kunnen vooral de huur er voor niet betalen", aldus Broos. Want, meldde de voorzitter, ook in Boxtel zijn veel initiatieven van startende ondernemers. ,,Die zouden meer de helpende hand moeten kunnen krijgen." Maar zelfs halveren van de huur, wat volgens Broos in een aantal gevallen als 'tegemoetkoming' is gebeurd, biedt geen soelaas. ,,Als die van 40.000 naar 20.000 euro per jaar gaat, is dat nog veel te veel."

Geen achterom

Ook alleen het voorste deel van het pand als winkel inrichten en het achterste stuk voor andere doeleinden, is geen oplossing. Broos: ,,In de goede tijd hebben zo wat alle eigenaren hun hele perceel bebouwd. Een achterom is er in de meeste gevallen niet en dus ook geen mogelijkheid het pand op te splitsen voor verschillende functies." Met de gemeente wil het centrummanagement graag in gesprek over ideeën die de leegstand kunnen beperken. 

Want: ,,Samen staan we voor een bruisend centrum, met minder leegstand kunnen we daarvoor een stap zetten. Zoals de vernieuwde Markt dat ook was. Daarmee zijn we er nog niet. Het plan voor de Rechterstraat bijvoorbeeld is het volgende project. Zien wij als een soort van smeerolie." Ondernemers zijn namelijk volgens hun voorman ook aan zet. ,,Door winkels goed in te richten, de etalage te verbeteren, ondernemerschap te tonen. Er is en wordt flink geïnvesteerd in het centrum. Daar moeten wij nu mee aan de slag."

  1. Jong gezin stierf bij brand in café vlak voor Sinterklaas: ‘Er stond een auto vol met sinterklaascadeaus klaar’
    PREMIUM

    Jong gezin stierf bij brand in café vlak voor Sinter­klaas: ‘Er stond een auto vol met sinter­klaas­ca­deaus klaar’

    Bij een grote brand in café de Kom in het Brabantse Boxtel kwamen veertien jaar geleden, twee dagen voor Sinterklaas, vier mensen om. Een vader, moeder en hun twee jonge kinderen. Een brand die veel impact had op de hele gemeenschap. De politieagent die er die 3 december 2005 als een van de eersten bij was, blikt er nu op terug, in een emotionele video, gemaakt voor een vlogserie van de politie ,,Er werd een auto vol sinterklaascadeautjes gevonden, bedoeld voor de kinderen.”