Volledig scherm
Lieke de Groot (7) uit Milheeze met haar lievelingskip Snoepje. © Jeanne Bosmans

Lieke (7) op kleindierenshow Schijndel: ‘Dit is Snoepje, mijn liefste kip’


SCHIJNDEL - Naast de vier bekende Schijndelse K's (klompen, kaarsen, kousen en kunst) die er al zijn, was er op de kleindierenshow van ESKV de vijfde K te bewonderen: de Schijndelse KIP, de Schijndelaar. ,,Die is in Schijndel gefokt en legt groene eieren", weet Enri Vermeulen, voorzitter van ESKV (Eerste Schijndelse Kleindierenvereniging). 

De kleindierenshow, die zaterdag en zondag in manege De Molenheide in Schijndel werd gehouden, trok veel belangstellenden. ,,We hebben 613 dieren in de show", aldus Vermeulen. Kippen, konijnen, cavia's, sier - en watervogels waren in rijen opgesteld om bewonderd te worden. 

Naast de show van ESKV waren er de provinciale bondstentoonstelling en districtshows van de Nederlandse Leghornclub en de BKU (oudste Nederlandse rassen). Van het ESKV clubkampioenschap voor kippen, konijnen, duiven, eenden en cavia's, waren de prijzen zaterdag uitgereikt. 

Hanen overstemmen elkaar

,,De provinciale bondstentoonstelling telt 63 deelnemers, waaronder 7 jeugdleden, waarvan 3 leden van ESKV. Bij dit onderdeel kunnen fokkers uit heel Brabant inschrijven en prijzen winnen", stelt Vermeulen. Lopend tussen de rijen dierenverblijven is het opvallend hoe de hanen met hun gekraai elkaar weten te overtreffen. Een imposant exemplaar met dito kam drentelt onrustig rond in zijn kooi, klaar om zijn onzichtbare rivalen te overstemmen. 

Aaien is tam maken

De 7-jarige Lieke de Groot uit Milheeze wijst naar drie kleine kippen en een haantje. ,,Die zijn van mij." En terwijl ze een hennetje uit het verblijf haalt: ,,Dit is Snoepje, dat is de liefste." Het tevreden tokkende beestje wordt onophoudelijk geaaid. ,,Snoepje heeft al drie keer een F gehad, dat wil zeggen dat het een goeie kip is. En als je een U krijgt, mag je de kip het hele jaar uit de kooi halen en tam maken. Wat ik nu doe, aaien, is tam maken." 

Speciale knuffelhoek

De vele konijnen zijn er in allerlei soorten en afmetingen, van aandoenlijk klein tot enorme Vlaamse Reuzen. Ook bij de eenden uit de kluiten gewassen exemplaren, zoals de enorme Saksen eend. De cavia's zitten veelal weggedoken in een hoekje, veilig voor grijpgrage kinderhandjes. Om de dieren te knuffelen is er de speciale knuffelhoek, waar konijnen en cavia's klaar zijn voor het jeugdige knuffelvolk. Een konijn lijkt het gegraai niet meer op prijs te stellen en weet steeds te ontglippen aan de handen van een teleurgesteld jongetje. Totdat hij het maar opgeeft en de knuffelhoek laat voor wat die is.

Volledig scherm
Enri Vermeulen, voorzitter van ESKV in Schijndel. © Jeanne Bosmans
 1. Amerikaanse hockeyscouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  Amerikaan­se hockey­scouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

  BOXTEL - College sport in de USA: welke talentvolle avontuurlijk ingestelde en ambitieuze sporter droomt daar niet van? Een klein leger aan hongerige hockeyscouts -verbonden aan maar liefst 23 Amerikaanse universiteiten- streek zondag neer op sportpark Molenwijk, naarstig op zoek naar talent. Welgeteld 35 jonge hockeyvrouwen uit alle windstreken deden er op hun beurt alles aan om zich ‘in the picture’ te spelen.
 2. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
  Column

  Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

  SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.