Volledig scherm
PREMIUM
Een voorbeeld van een slimme lantaarnpaal, deze staat in Rotterdam. © Fieldlab Rotterdam

Meierijstad investeert in straatverlichting die ook geluid en gladheid kan meten

VIDEOVEGHEL/SCHIJNDEL - ‘Slimme’ straatverlichting die ook geluid en gladheid kan meten. Meierijstad wil er flink in investeren, terwijl Eindhoven voor een deel de stekker uit een soortgelijk verlichtingsplan trekt. 

Nieuwe, ‘slimme’ lantaarnpalen die ook nog eens elektrische auto's kunnen opladen. Of opstootjes of vuurwerk meteen kunnen waarnemen en doorgeven aan de politie. En die kunnen meten hoe het staat met gladheid, fijnstof of parkeren. Meierijstad investeert de komende jaren 1,8 miljoen euro in deze ‘slimme’ straatverlichting. B en W willen binnen tien jaar alle ruim 20.000 lichtmasten en lichtarmaturen vervangen door innovatieve ledverlichting. ,,Dit levert de gemeente een jaarlijkse besparing van 180.000 euro op", zegt wethouder Harry van Rooijen (VVD). ,,Ook kunnen we het aantal storingen sterk terugbrengen met deze nieuwe lampen.” 

  1. Lucht op kerkplein Helvoirt zwanger van BBQ-geuren

    Lucht op kerkplein Helvoirt zwanger van BB­Q-geu­ren

    HELVOIRT - Het plein bij de Sint-Nicolaaskerk vormde zaterdag het toneel van een barbecuewedstrijd die meetelt voor het NK. Daarnaast was er puur voor de fun een hamburgerbakwedstrijd waaraan diverse 'prominenten' uit de dorp meededen. Alles wat niet in de maag van de juryleden belandde, kwam ten goede aan de Helvoirtse bevolking die een dagje niet hoefde te koken. Voor de niet-vleeseters was het gebied echter goeddeels een no-go area.