Volledig scherm
De plaquette die Carolyn Dimond-Davis onthulde bij de Piet van er Lee-Brug. © Domien van der Meijden

Monument voor ‘Dave’ en zijn crew van neergestort vliegtuig in Gestel

SINT-MICHIELSGESTEL -  Carolyn Dimond-Davis heeft 75 jaar na dato in Sint-Michielsgestel alsnog een monument onthuld voor de vliegtuigbemanning van een bommenwerper Short Stirling IV die op 19 september 1944 nabij de Bleeke in Gestel neerstortte. Haar vader ‘Dave’ was een van de acht gesneuvelden.

Moeder Eileen was nog in verwachting van Carolyn toen vader Dave, 21 jaar oud, bij Gestel neerstortte met de Short Stirling die Arnhem moest bevoorraden tijdens Market Garden. Dochter Carolyn onthulde gisteren bij de Piet van der Lee-Brug een maquette met de namen van de bemanning. Burgemeester Han Looijen daarover: ,,Uw vader gaf het ultieme voor onze vrijheid: zijn leven. Dat moeten wij altijd blijven herinneren en herdenken.”

Planehunters vonden nog stukken van het vliegtuig

Carolyn Davis was met haar man Paul en zoon Matthew in Gestel om de herdenking bij te wonen. Eerst in de Meander, waar Henk van Roosmalen van Gestel Events de historie nog eens duidde. Ook is daar een glazen kast ingericht. Thijs Hellings van de Planehunters uit België heeft daar resten van het vliegtuig te kijk gezet. ,,Dat hebben we onlangs opgegraven.”

Volledig scherm
Vlnr: zoon Matthew, Carolyn Dimond-Davis en Thijs Hellings. © Domien van der Meijden

Davis was erg dankbaar dat Gestel nu een blijvende herinnering heeft gemaakt voor haar vader. ,,U hebt me diep geraakt en ik sluit u in mijn hart als herinnering aan mijn vader.” 

  1. Schijndel heeft een grote tentoonstelling oude tv's en radio's: ‘80 procent werkt nog’
    PREMIUM

    Schijndel heeft een grote tentoon­stel­ling oude tv's en radio's: ‘80 procent werkt nog’

    SCHIJNDEL - Is de één helemaal lyrisch over zijn postzegelverzameling, de ander van muziek of zijn/haar vrijwilligerswerk; voor Leon van Roozendaal uit Schijndel is zijn verzameling oude televisietoestellen, radio's en allerlei elektrische apparatuur zijn grootste hobby. Zo'n 150 toestellen van allerlei afmetingen staan opgesteld in zijn winkel, waar eerst installatiebedrijf Van Roozendaal gevestigd was dat inmiddels is verhuisd naar de achterzijde van de panden aan de Boschweg.