Marie Blommaart, oud-gevangene kamp Haaren. Videostill uit de documentaire over het kamp van Ellen van Kempen.
Volledig scherm
Marie Blommaart, oud-gevangene kamp Haaren. Videostill uit de documentaire over het kamp van Ellen van Kempen. © Ellen van Kempen

Na de brand is het nu de coronacrisis die voor vertraging zorgt bij documentaire Kamp Haaren

HAAREN - De documentaire over Kamp Haaren, die op 9 mei gepresenteerd zou worden, laat door de coronacrisis langer op zich wachten. Ook de jaarlijkse bijeenkomst van de Gedenkplaats Haaren met ex-gijzelaars, -gevangenen, familieleden, officials en andere belangstellenden is uitgesteld.

Filmmaker Ellen van Kempen uit Rosmalen.
Volledig scherm
Filmmaker Ellen van Kempen uit Rosmalen. © copyright Marc Bolsius

Na de uitslaande brand van afgelopen augustus is het nu de coronacrisis die voor vertraging zorgt bij het maken van de documentaire ‘Kamp Haaren. Leven tussen vrees en vrijheid’. Filmmaker Ellen van Kempen uit Rosmalen heeft al de nodige opnames gemaakt. 

Zij was van plan om eind maart/begin april vier interviews op te nemen met enkele getuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Haaren gevangen zaten. In verband met hun hoge leeftijd en de huidige beperkingen vanwege de coronacrisis is dat nu onmogelijk en onverantwoord, zo laat Jan Pommer, voorzitter van de Gedenkplaats Haaren, weten. 

Nadat de eerste planning van afgelopen najaar door de brand op landgoed Haarendael niet gehaald werd, is nu ook de datum van 9 mei voor de première van de documentaire losgelaten. De Gedenkplaats Haaren had dat willen combineren met de jaarlijkse bijeenkomst voor ex-gijzelaars, -gevangenen, familieleden, officials en belangstellenden. 

Op zoek naar een nieuwe datum zodra dat kan

Een traditie die teruggaat tot mei 2000 en die gekoppeld is aan de eerste officiële expositie en de jaarlijkse herdenking. Pommer: ,,Zodra er meer zicht is op de afloop van de coronacrisis komen wij zo spoedig mogelijk met een nieuwe datum voor deze dag.’’

Exposeren zit er voor de Gedenkplaats even niet in nu haar onderkomen op Haarendael bij de brand verloren is gegaan. De tijdelijke locatie in de oude brandweerkazerne van Haaren is alleen geschikt voor opslag en het herstellen van spullen.

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.