Volledig scherm
Ad de Kort en Karel Voets bij de teruggebouwde waterput van hoeve 't Coot in Liempde. Op deze plek worden de vlechtheggen volgens de Karthuizer methode gemaakt. © Domien van der Meijden

Natuurevenement met 75 gezinnen in Liempde en vlechtheggen maken bij 't Coot

LIEMPDE - 75 gezinnen in Liempde steken komend weekeinde de handen uit de mouwen en planten bomen, struiken en hangen nestkasten op. Daarnaast gaan veertien ploegen vlechtheggen maken.

Bij 75 gezinnen in het buitengebied en in de kern van Liempde wordt komende zaterdag de actie ‘Natuur rondom huis’ uitgevoerd. Bij deze gezinnen worden bomen en struiken in de tuin gezet en er worden nestkastjes opgehangen voor broedplaatsen van talrijke vogels.

De actie ‘Natuur rondom huis’ is een initiatief van Natuurwerkgroep Liempde en Imkervereniging De Honingbij loopt al vanaf eind 2018. Daarvoor hebben zich nu 75 gezinnen gemeld. Op 23 maart komen de deelnemers de struiken, bomen en nestkasten halen om hiermee hun directe omgeving te verrijken. De struiken zijn met name gericht op insecten. Voor deze groep is extra actie van belang vanwege het verdwijnen van veel insecten. Deze actie wordt ondersteund door Het Groene Woud.

Vlechtheggen maken volgens Karthuizermethode

Op zaterdag 23 maart 2019 is vanaf 09.30 uur bovendien iedereen welkom op het Natuur- en Landschapsevenement aan de Savendonksestraat te Liempde. Maar liefst veertien teams gaan een vlechtheg maken volgens de kartuizermethode. Het startschot voor de kartuizervlechtdag en het natuurversterkingsproject wordt gegeven door wethouder Peter van de Wiel en Jan Sanders (Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel) als ontdekker van de kartuizervlechtmethodiek.

Het heggenvlechten is een project van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Jan Sanders heeft in 2010 een methodiek van heggenvlechten of heggenleggen in Kasteren ontdekt. Hij trof dit aan in documenten uit de zestiende eeuw van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. In 2011 heeft Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud geld beschikbaar gesteld voor promotie van de aanleg en het onderhoud van vlechtheggen. Er wordt zondag zeker 200 meter vlechtheg aangelegd. 

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."