Het landgoed Haarendael na een grote brand in augustus vorig jaar.
Volledig scherm
Het landgoed Haarendael na een grote brand in augustus vorig jaar. © Marc Bolsius

‘Niet meer overlast dan anders bij en op landgoed Haarendael in Haaren’

HAAREN - Het aantal meldingen over overlast bij Haarendael is volgens de gemeente Haaren en de politie niet groter dan in voorgaande jaren. 

,,Dat er meer overlast is op het terrein van het oud-seminarie is een beeld dat wij niet herkennen”, aldus de gemeente in een reactie. 

Volgens oppositiepartij Samenwerking ‘95 neemt de overlast in de buurt toe. Niet alleen door dieven of vandalen, maar ook omdat er steeds meer arbeidsmigranten op het terrein bij Haarendael wonen. Ook volgens buurtbewoners gebeuren er soms ‘vreemde zaken’ in de bossen bij Haarendael. 

De eerste buurtbewoners wonen zo'n honderd meter van Haarendael.
Volledig scherm
De eerste buurtbewoners wonen zo'n honderd meter van Haarendael. © Peter de Bruijn

Zes keer bij Haarendael geweest

Volgens de politie is in het aantal aangiften of klachten niet terug te zien dat de tijdelijke bewoners meer klachten zouden veroorzaken.  De politie zou tussen half januari en half april zes keer bij Haarendael zijn geweest. Er werd onder meer een koperdief aangehouden en er is ingegrepen bij een ruzie op het terrein en een samenscholing. Bij de andere drie meldingen werd niemand aangetroffen. 

Quote

Bewoners zijn zeer betrokken. Het is immers hun achtertuin

Gemeente Haaren

Het aantal arbeidsmigranten op het terrein wordt vanaf begin mei uitgebreid van acht naar 45 mensen. Volgens de gemeente Haaren kan de huisvesting op het landgoed als spannend worden ervaren door omwonenden. ‘Ze zijn immers zeer betrokken bij Haarendael. Het is immers hun ‘achtertuin’, aldus Haaren. 

Beheerder en nieuwe website 

De bomenlaan richting Haarendael ligt er prachtig bij.
Volledig scherm
De bomenlaan richting Haarendael ligt er prachtig bij. © Peter de Bruijn

Omwonenden die overlast ervaren van de tijdelijke bewoners kunnen vanaf half mei rechtstreeks contact opnemen met de beheerder van het landgoed. Dat staat in een brief die de gemeente vorige week in de omgeving van Haarendael heeft bezorgd. Bovendien start er binnenkort een ‘buurtdialoog’ . Er komt een site van projectontwikkelaar Lithos waar mensen kunnen meedenken, vragen stellen en kunnen aangeven wat er reilt en zeilt in de omgeving van Haarendael. 

  1. Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’
    PREMIUM

    Bij de buren bouwen ze wél woningen, Boxtelse plannen voor duizend huizen op de plank: ‘Komt goed’

    BOXTEL - Het klopt dat er in Boxtel amper gebouwd wordt, terwijl de plannen voor meer dan duizend huizen op de plank liggen. Alleen in Rucphen en Moerdijk wordt op dit moment minder gebouwd. Maar dat is slechts een momentopname, zegt het gemeentebestuur. Want let op, voegt het college eraan toe: ‘Volgend jaar staan we veel hoger op de provinciale ranglijsten’. Partijen zijn er niet gerust op.