De raadszaal van Best.
Volledig scherm
De raadszaal van Best. © DCI Media

Nieuw gemeentehuis Best heeft even geen prioriteit

BEST - Corona schopt ook het lokale politieke bestuur in de war. Het gemeentebestuur van Best wil van raadsleden horen welke onderwerpen niet kunnen wachten. 

Het zou in de gemeenteraad van Best nu een groot politiek onderwerp zijn: wel of niet een nieuw gemeentehuis bouwen ter waarde van zo'n twintig miljoen euro. Maar dat is voorlopig van de agenda gehaald. 

,,We laten alleen dringende zaken doorgaan, bijvoorbeeld waar een wettelijke termijn aan vast zit", zegt burgemeester Hans Ubachs. De raadsvergadering die voor afgelopen maandag op de agenda stond werd afgelast. De eerstvolgende raadsvergadering van maandag 11 mei staat nog wel, maar in welke vorm is niet bekend. Dat kan een bijeenkomst zijn van alleen de acht fractievoorzitters, de burgemeester en de raadsgriffier, of een videovergadering met alle raadsleden. 

Lijstje

De fracties krijgen deze week een lijstje van onderwerpen die wat het college betreft wél of juist niet besproken moeten worden. Klaasjan van Hees, fractievoorzitter van D66, wil eerst eens zien wat daar op staat. Zijn hoogste  aandacht heeft nu ook niet de lokale politiek, maar corona. ,,Daar heeft iedereen het hard mee te halen. Laten we eerst dat zien vlot te trekken.”

Jo van den Boogaard van fractie Jong en Ongebonden (JO) is het daarmee eens. ,,De hoogste prioriteit is dat we hier goed doorheen komen. Dit heeft grote impact op de bevolking en ondernemers. Iedereen zit in de overlevingsmodus. Het zal de mensen nu even worst zijn of we als raad gaan stemmen over bijvoorbeeld de aanpak van het Stationsplein.”

 Rob Vader (PvdA) ziet geen onderwerpen waar ‘politiek bloed uit kan vloeien'. Diana van Weert (Gemeentebelangen) erkent dat haar hoofd in deze tijd ook niet zo naar politiek staat: ,,Ik ben er een beetje uit. Ik heb de laatste drie weken wel stukken gelezen, maar niets besproken.”

Democratisch proces

John Verheijen, fractievoorzitter van de VVD (de grootste partij in de raad van Best) zegt dat er geen onderwerpen zijn met grote haast, behoudens dan de zaken waar een wettelijke termijn op staat. Maar hij heeft nog een andere reden om het politieke bedrijf even op een laag pitje te zetten: burgers zijn nu niet in staat om de beraadslagingen in de raad te volgen. Niet in de raadszaal als er daar maar een beperkt aantal mensen aanwezig mogen zijn en ook niet als raadsleden via een videoverbinding zouden gaan debatteren. ,,En dat hoort wel bij het democratisch proces", stelt Verheijen.

Gaston Slagers (CDA) vindt dat alle aandacht moet uitgaan naar het helpen van bewoners en ondernemers die worden geraakt door corona. ,,Dat heeft alle aandacht nodig. Er is meer dan voldoende werk aan de winkel. De rest kan mij nu even gestolen worden. “