Volledig scherm
De nieuwe burgemeester van Boxtel Ronald Meygaarden (links) krijgt een gloednieuwe cassette om de ambtsketen in op te bergen van zijn voorganger Fons Naterop. © Roel van der Aa

Nieuwe burgemeester van Boxtel belooft harde aanpak van ondermijning door criminelen

MET TOESPRAAKBOXTEL - Hij schrok er een beetje van, Ronald van Meygaarden, de vanavond geïnstalleerde nieuwe burgemeester van Boxtel. Zoveel goede eigenschappen werden hem door diverse sprekers toegedicht, van ‘leider met lef’ tot voorvechter van duurzaamheid en aanjager van vernieuwingen. ,,Dat kan alleen maar tegenvallen”, grapte hij later zelf.

Van Meygaarden (57) werd tijdens een bijzondere raadsvergadering als nieuwe burgemeester van de gemeente Boxtel beëdigd en geïnstalleerd. Dat deed commissaris van de Koning Wim van de Donk, onder toeziend oog van zo’n honderdvijftig aanwezigen.

Opvolger Mark Buijs

Hij is de opvolger van Mark Buijs, die vorig jaar op 27 november afscheid nam van Boxtel en burgemeester van Oosterhout werd. Sindsdien was Fons Naterop de ‘tussenpaus’ in Boxtel. In toen jaar tijd is Van Meygaarden de vijfde burgemeester in Boxtel.

De kersverse burgemeester lichtte alvast een tipje van de sluier van zijn ambities op: burgers meer betrekken bij besluiten over hun eigen leefomgeving, harde aanpak van ondermijning van de democratie door criminelen en behoud en versterking van het karakter van de drie dorpen: Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Van Linge naar Dommel

Van Meygaarden, met partner Allard Reijnvaan (67) woonachtig in Rumpt aan de Linge, was eerder negen jaar wethouder in Geldermalsen. 

Hij studeerde onder meer aan de universiteiten van Leiden (rechten) en Gent, werkte op de vakgebieden marketing en communicatie, onder meer voor Perry Sport, Save The Children Nederland, NOC*NSF, Intersport en in leidinggevende functies voor Provendor en Victory For Life. 

In 2014 werd hij bestuurslid van Klimaatverbond Nederland. 

Volledig scherm
De installatie van Ronald van Meygaarden als burgemeester van Boxtel. © Johan van Grinsven/BD

Toespraak 

Dit zei voorzitter Mariëlle van Alphen van de vertrouwenscommissie bij de installatie van de nieuwe burgemeester van Boxtel. 

Geachte aanwezigen,

Als voorzitter van de vertrouwenscommissie richt ik graag een woord tot u. En in het bijzonder natuurlijk tot onze kersverse nieuwe burgemeester, maar ook tot zijn partner, familie, vrienden en belangstellenden, die hier in grote getalen aanwezig zijn. Hartelijk welkom.

Voor de leden van de vertrouwenscommissie is de totale procedure om te komen tot de voordracht voor een nieuwe burgemeester een bijzondere ervaring te noemen; het is immers een serieus en belangrijk proces, waarin we met elkaar de zoektocht zijn aangegaan. 

We hebben daarvoor als allereerste een beroep gedaan op onze inwoners. Een woord van dank aan hen is zeer zeker op z’n plaats. Want wat vonden de kinderen er bijvoorbeeld ook alweer van? U ziet hier een aantal prachtige tekeningen met burgemeesters in allerlei soorten en maten, aangevuld met een uitvoerig wensenlijstje aan eigenschappen: Slim, behulpzaam, grappig en soms een beetje streng. Een van onze jeugdige inwoners schreef op haar tekening: ‘De nieuwe burgemeester moet zelf nog een beetje kleur geven aan Boxtel’. Een mooie gedachte, die we uiteraard ook meegenomen hebben. Daarnaast zijn we de straat op gegaan en hebben we op diverse momenten goede gesprekken gevoerd en input verzameld als basis voor het opstellen van onze profielschets. Kortom, er is op verschillende manieren met ons meegedacht, want de bereidheid om de handen uit de mouwen te steken is groot.

Volledig scherm
Marielle van Alphen van oppositiepartij Balans in Boxtel was voorzitter van de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester van Boxtel heeft voorgedragen. . © Roel van der Aa

De profielschets is duidelijk en onderscheidend geworden, met als gevolg dat de oproep aantrekt of juist afstoot, want we vragen nogal wat van onze nieuwe burgemeester. Gemeente Boxtel is op zoek naar een leider met lef. Tja, maar wanneer ben je nu een leider met lef? Natuurlijk zijn basiscondities van groot belang, maar de persoonlijkheid maakt uiteindelijk het verschil. Een van de 4 rollen die we expliciet benoemen is een bestuurlijke verbinder, die met inzicht in de verhoudingen, tegenstellingen overstijgt en belangen verenigt. We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe burgemeester die met een verfrissende instelling bijdraagt aan de effectiviteit en kwaliteit van bestuur en besluitvorming, zodat we energie besteden aan datgene waar het om gaat, de toekomst van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch.

Als ambassadeur van duurzaamheid, de 2e rol, verwachten we iemand die in brede zin verbindt en initiatieven verder brengt, waarbij economische, ecologische en sociale ambities in evenwicht zijn. Iemand die gericht is op kansen, ook binnen de regio en voor wie aanjagen en innovatie vanzelfsprekend is. 

De 3e rol die we graag zien is die van gezagvol begrenzer; enerzijds ben je dichtbij en goed benaderbaar voor onze inwoners. Als het over openbare orde en veiligheid gaat, blijf je in contact, maar stel je duidelijk je grenzen: tot hier en niet verder. 

Mede met het oog op toekomstige uitdagingen zochten we naar een aanjager en vernieuwer, de 4e rol, want we willen een burgemeester die ‘meewerkend boxtel’ vernieuwend vorm geeft, die met humor en een open opstelling bijdraagt aan goede verstandhoudingen rondom de organisatie. De ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel (MGD) geeft de organisatie een bijzondere dynamiek en in die samenwerking is natuurlijk ook een belangrijke taak weggelegd.

Al met al dus een behoorlijk pakket aan concrete wensen als basis voor onze zoektocht, waarna 33 kandidaten zich hebben aangemeld voor deze begerenswaardige functie. Met enthousiasme is de totale procedure vervolgens zorgvuldig doorlopen. Een procedure die vaak snelheid vereist, maar soms ook geduld vraagt.

(....)

Op 21 oktober jl. mochten we bekend maken dat de heer Ronald van Meygaarden zou worden voorgedragen als nieuwe burgemeester van onze gemeente. Een spannend moment. De strikte geheimhouding maakt dat men geen idee heeft. Maar nog spannender is het voor de kandidaat, want tot het moment pal na afloop van de vergadering zit diegene thuis, wachtend op de dingen die komen gaan. Het was de kandidaat die aannam en direct zei: ‘Hoi Mariëlle....’. De kandidaat die te horen kreeg dat er sprake was van een unanieme voordracht van de vertrouwenscommissie met een unaniem vervolg tijdens de raadsvergadering. Onze hartelijke felicitaties volgden. Waarop het antwoord was: ‘ Zo gaaf dat ik die bofkont ben geworden!’

In Ronald van Meygaarden hebben we de burgemeester gevonden die aan onze profilerende profielschets voldoet. Onze kennismaking tot nu toe is erg prettig te noemen. We hebben dit lachend het ‘Wow-effect’ genoemd, maar we meenden het serieus. En dat dit verwachtingen schept, dat begrijp ik.

Want wie zijn onze inwoners? Ze zijn uiterst loyaal, kritisch en soms een tikje eigenwijs, betrokken bij en begaan met wat er in de omgeving gebeurt. Die inwoners zijn wij, althans met een aantal hier aanwezig. En samen vormen we onze gemeente. Ronald past prima in dit plaatje. Of anders gezegd: ‘Hijs er inne van ons.’

Beste Ronald, vanaf vanavond onze nieuwe burgemeester. Dat je een goed bestuurder, maar vooral een goed burgervader mag zijn. Dat je er bent voor ons, inwoners van onze gemeente. Dat je de formele en informele kant van het burgemeesterschap goed mag uitvoeren. De verwachtingen zijn hoog en wat ons betreft kun je daar direct mee aan de slag.

Maar burgemeester zijn doe je niet alleen. Je partner, familie en vrienden hier vanavond aanwezig, zij mogen dit allemaal meemaken, meevieren en vooral trots op je zijn. 

Ronald, we hopen en we gunnen het je ook dat je lange tijd burgemeester mag zijn. De ambtsketen zal je prima passen.

Veel succes toegewenst, maar bovenal veel plezier en van harte welkom in onze mooie gemeente Boxtel!

Mariëlle van Alphen, 
Voorzitter vertrouwenscommissie benoemingsprocedure nieuwe burgemeester