Nieuwe fietsroute tussen Best en Boxtel: weilanden, moeras en vooral heel veel populieren
BEST - Fietsen langs beekjes, bossen en bankjes. Onderweg stoppen voor een happie of drankje, én meteen van alles leren over de populier. ‘Expeditie Knapzak’, een nieuwe fietsroute door het unieke Peppellandschap tussen Best en Boxtel, moet de boom (weer) bekend maken bij een breder publiek.
Met een stevig windje, helder aprilzonnetje, een toost en toespraken, gingen Wethouders Désiré van Laarhoven (Boxtel) en Stan van der Heijden (Best) vorige week als eerste twee fietsers ‘door het lint’. Om precies te zijn bij knooppunt 19, de natuurspeeltuin aan de Kanterseveldenweg in Best, midden in het ‘Populierenwalhalla’. En vanaf nu officieel het startpunt van fietsroute Expeditie Knapzak.
De hele route reden Van Laarhoven en Van der Heijden nu niet, want dat is best een eindje. Maar wie dat straks wel doet, voert via natuurgebied De Scheeken, naar Liempde, langs Boxtel en door Velder weer naar het eindpunt in Best. Langs velden en weilanden, koeien en kangoeroes, kabbelende beken, meanderende riviertjes, dras, moeras, woekerende struiken. En natuurlijk langs populieren, oneindig veel populieren. Daar ontkom je in het verder afwisselende landschap nu eenmaal niet aan.
29 kilometer
Met genoeg opties voor de nodige stops, bij horeca, hotspots en speelplekken, de route interactief door vragen en opdrachten onderweg. Zo’n 29 kilometer lang is die, niet geheel toevallig, het duurt namelijk ook precies 29 jaar voordat een populier kaprijp is.
Ooit was het hout van de populier het belangrijkste hout voor de klompenmakerij en lucifers, massaal aangeplant om dat ook er van te maken, ,,Maar”, zo weet Job Wittens, een van de sprekers bij de opening: ,,Die zijn niet zoveel meer nodig.” En dus werd de populier in de loop der jaren steeds minder populair, terwijl het juist potentie heeft, een toekomst. Iets waarnaar Wittens - samen met Peppelhout, een coöperatie van eigenaren van populierenhout - volop onderzoek doet. En dan vooral naar de winstgevendheid van het hout, dat steeds vaker wordt gebruikt als duurzaam bouwmateriaal, voor meubels en huizen. ,,Naar Oostenrijks en Scandinavisch voorbeeld”, vult Van Laarhoven aan: ,,Waar houtbouw de norm is.”
‘Living Lab’
Door het opzetten van deze route geven de gemeentes Best en Boxtel samen een invulling aan de ‘Living Lab’ Productieve Natuur, om zo te kijken hoe het verdienvermogen van natuurlijke landschappen te optimaliseren. In dit geval naar bosbouw (populieren) voor bouwmaterialen.
Ook wordt onderzoek gedaan naar boomkweek, voedselbossen en de productie van duurzame energie. De Living Labs maken onderdeel uit van de De Landschapstriënnale, een manifestatie op basis van een flexibel format met exposities, seminars, debatten, excursies, optredens en andere bijeenkomsten. Gericht op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse landschap. Voor de editie 2021 is het Brabantse Van Gogh Nationaal Park de gastheer.
De fietsroute ‘Expeditie Knapzak’ is geschikt voor jong en oud en is te downloaden via diverse route apps of te verkrijgen bij lokale VVV, gemeentebalies en horeca in de buurt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meierijstad: daar zijn waar het geld wordt verdeeld
Een gemeente met grootstedelijke ambitie, zelfs tot 100.000 inwoners? Of een gemeente die serieus oog heeft voor de groeiende kloof die inwoners ervaren en het afnemend vertrouwen in elkaar en de overheid. -
Meierijstad houdt 13 miljoen over aan 2021
Meierijstad heeft vorig jaar ruim 13 miljoen euro overgehouden. Het gaat volgens de gemeente vooral om eenmalige meevallers. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Quirine bedacht Dungense snuffeltuin voor honden: ‘Ze worden dolgelukkig als al hun zintuigen worden geprikkeld’
DEN DUNGEN - Een snuffeltuin? Wat is dat nou weer? Honden die daar van hun baasje in mogen, weten dat perfect. Geen baasje dat ze met de riem in het gareel trekt, maar op eigen houtje rondhuppelen, dolen en snuffelen tot je eens ons weegt. Zo’n tuin prikkelt alle zintuigen van Tarzan en Blackie. Quirine Vis opent maandag Snuffeltuin Q in Den Dungen.
-
PREMIUM
Extra zet woningbouw Gestel: 600 nieuwe huizen tot 2026
SINT-MICHIELSGESTEL - De splinternieuwe coalitie van PPA, CDA en Groenlinks/PvdA in Sint-Michielsgestel doet Gestelse woningzoekers een stevige belofte. In vier jaar tijd moeten er zeshonderd nieuwe woningen worden gebouwd. Van dat aantal moet 40 procent straks betaalbaar zijn voor mensen met een kleinere beurs: sociale koop- en sociale huurwoningen. -
PREMIUM
App maakt verkeersexamen in Boxtel een stuk eenvoudiger
BOXTEL - Met een app van Veilig Verkeer Nederland checken of leerlingen hun praktisch verkeersexamen goed afleggen. Dat gebeurde dit jaar in Boxtel voor het eerst. ,,Ik ben een echte mevrouw Pen en Papier”, lacht Andrea Shrestha. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.