Het karakteristieke zorgcomplex Lindenlust aan de Bosscheweg in Boxtel.
Volledig scherm
Het karakteristieke zorgcomplex Lindenlust aan de Bosscheweg in Boxtel. © Johan van Grinsven

Nieuwe wijk in stijl zorgcentrum Lindenlust

BOXTEL - Een volgend, groter bouwplan in Boxtel staat in de steigers. Op het terrein van voormalig zorgcentrum Lindenlust wil projectontwikkelaar Dura Vermeer 65 woningen realiseren, passend in het karakter van het complex.

Projectontwikkelaar Dura Vermeer heeft de plannen goeddeels rond. Op het door de ontwikkelaar twee jaar geleden gekochte terrein van het voormalig zorgcentrum Lindenlust in Boxtel komen 65 woningen: 12 rijwoningen, 28 tweekappers, 4 bungalows en ook nog eens 21 appartementen. De optimistische inschatting van het bedrijf is dat de huizen nog dit jaar in de verkoop kunnen.

2,4 hectare 

De nieuwe wijk, die komt op een 2,4 hectare groot perceel ingeklemd tussen Poolsestraat en Bosscheweg, sluit aan de andere kant van de weg aan op een nog grotere nieuwe wijk, Heem van Selis. Rond tuincentrum Boxtel komen bijna vijfhonderd nieuwe woningen, waarmee nog dit jaar, pal tegenover Lindenlust, daadwerkelijk een begin moet worden gemaakt. 

Lindenlust wordt al geruime tijd niet meer gebruikt. Zorggroep Elde verkocht het centrum omdat de panden gedateerd waren en bouwkundig aan hun einde. Die panden, zoals het oude hoofdgebouw en de twee poortwoningen, spelen wel nadrukkelijk een rol in de ontwikkeling van de nieuwe wijk, die Langen Linden is gedoopt. Verwijzend naar de familie Langen, die Lindenlust in 1870 liet bouwen.

Poortwoningen

De architectuur borduurt voort op het monumentale complex met onder meer de karakteristieke poortwoningen, laat de ontwikkelaar weten. Zoals ook met de aanwezige bomen in het gebied rekening gehouden zal worden. De gevels van het oude hoofdgebouw blijven behouden. Dat pand krijgt een nieuwe functie, waarbij wordt gedacht aan woon/zorg. 

Quote

Het overleg met de ontwikke­laar loopt nog, is wel in een vergevor­derd stadium. We verwachten dat de procedure voor de zomer kan worden gestart

Woordvoerder gemeente Boxtel

Terughoudend

Waar de ontwikkelaar via onder meer enorme 'reclameborden' en een kekke website de plannen wereldkundig maakt, is de gemeente Boxtel nog terughoudend. ,,Het overleg met de ontwikkelaar loopt nog, is wel in een vergevorderd stadium. We verwachten dat de procedure voor de zomer kan worden gestart", aldus een woordvoerder. 

Het bestemmingsplan zal voor de plannen moeten worden gewijzigd van 'maatschappelijk' naar 'wonen'. Daarmee is bij de vaststelling ervan jaren geleden overigens al rekening gehouden. Het college kan het bestemmingsplan derhalve eigenhandig wijzigen, zonder dat daarvoor instemming van de gemeenteraad nodig is. 

Echter, ook voor een zogenaamd wijzigingsplan wordt verder een normale procedure doorlopen. Zoals dat het plan zes weken ter inzage gelegd moet worden en bezwaar maken tot en met de Raad van State mogelijk is. Wat in Boxtel doorgaans betekent dat het nog wel even kan duren alvorens de schop daadwerkelijk de grond in kan.