Volledig scherm
Een deel van de Lambertuskerk in Haaren krijgt een nieuw dak. © Jan Zandee

Nog weken leien leggen op Lambertuskerk in Haaren

HAAREN - Zo'n twee maanden zijn de Helmondse leidekkers Marcel Sanders (35) en John de Vries (40) bezig met het vernieuwen van enkele daken van de Sint-Lambertuskerk in Haaren. Een stevige klus, want veel rechttoe-rechtaan-werk  is er niet aan het godshuis dat uit 1914 stamt. ,,We hebben veel knipwerk", zegt Sanders van leidekkersbedrijf Van de Kimmenade uit Helmond. 

Volledig scherm
Leidekkers uit Helmond werken de komende zes weken nog aan de Sint-Lambertuskerk in Haaren © Johan van Grinsven/BD

Af en toe, gisteren bijvoorbeeld,  krijgen ze hulp van collega Nigel Parr (29), ook uit Helmond. Marcel Sanders noemt zijn werk nog een echt ambacht. ,,Het duurt jaren voordat je het echt in de vingers hebt.” Hij voelt zich bevoorrecht, want hij werkt aan fraaie, oude gebouwen, zoals kerken, kastelen en monumenten.

Met twee maanden is de klus bij de Haarense kerk niet bijzonder lang. Aan een kerk in Valkenswaard werkte Marcel Sanders meer dan een jaar met collega's. Leidekken is arbeidsintensief en dat maakt het werk niet goedkoop voor opdrachtgevers. Zo'n 150.000 tot 170.000 euro heeft de St. Jozefparochie uitgetrokken voor dit karwei. De kerk is sinds 2001 een rijksmonument en daarom krijgt het parochiebestuur een subsidie voor de huidige restauratie. Het hoofdgebouw van de kerk is al eerder van nieuwe leien voorzien, vertelt bestuurslid Stan van den Eijnden. ,,Ook hebben we dit jaar het interieur van de kerk lasten schilderen.”

Volledig scherm
Leidekkers uit Helmond werken de komende zes weken nog aan de Sint-Lambertuskerk in Haaren © Domien van der Meijden/BD
  1. Lucht op kerkplein Helvoirt zwanger van BBQ-geuren

    Lucht op kerkplein Helvoirt zwanger van BB­Q-geu­ren

    HELVOIRT - Het plein bij de Sint-Nicolaaskerk vormde zaterdag het toneel van een barbecuewedstrijd die meetelt voor het NK. Daarnaast was er puur voor de fun een hamburgerbakwedstrijd waaraan diverse 'prominenten' uit de dorp meededen. Alles wat niet in de maag van de juryleden belandde, kwam ten goede aan de Helvoirtse bevolking die een dagje niet hoefde te koken. Voor de niet-vleeseters was het gebied echter goeddeels een no-go area.