Volledig scherm
Drukte voor de zitting. © Fotopersburo Van de Meulenhof

OM eist week cel tegen 67 dierenactivisten van stalbezetting Boxtel

Live twitterHet Openbaar Ministerie (OM) heeft een week onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen alle 67 verdachten van de stalbezetting in Boxtel. De dierenactivisten stonden vandaag in Den Bosch voor de politierechter. Ze moesten zich verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de veelbesproken stalbezetting van afgelopen mei. 

De officier van justitie acht inbraak bewezen en rekent het de verdachten aan dat ze ‘in georganiseerd verband zijn opgetrokken’. Het OM eist daarom een gevangenisstraf voor de duur van een week, onvoorwaardelijk. ,,Hoe principieel je het ook oneens bent met de situatie van het houden van dieren in Nederland, je hebt je te houden aan de wet”, zei de officier van justitie.

Van de verdachten waren er ruim veertig aanwezig. De bezetters meldden tijdens de bezetting dat ze naar buiten wilden brengen wat schuilgaat achter de deuren van Nederlandse boerderijen. Ze maakten naar eigen zeggen beelden van de situatie in de stal, die tijdens de zitting ook werden vertoond. Verschillende verdachten barstten bij het zien ervan in de rechtszaal in tranen uit.

Groep veganisten

De betogers die in het beklaagdenbankje zitten zijn allemaal leden van Meat the Victims, een internationale groep van veganisten. Verreweg de meeste verdachten komen ook uit het buitenland. Er zijn liefst 15 nationaliteiten betrokken. Om die reden kwamen lang niet alle 67 activisten opdagen. 

De zaak werd ‘s ochtends in meerdere talen behandeld. Vanwege de grote belangstelling kon niet iedereen mee naar binnen. Dierenactivisten kwamen vanochtend massaal naar het Paleis van Justitie om de beklaagden te ondersteunen. Ook waren er boeren aanwezig om hun collega-boer te steunen. De getroffen varkensboer, Jeroen van Sleuwen, was zelf overigens niet van de partij.

‘Grote impact’

Volgens Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) heeft de stalbezetting voor veel onrust en angst gezorgd binnen de Nederlandse veehouderij. ,,De impact van dit soort dierenextremisme op het boerenbedrijf en de stad is groot, voor zowel de boer, de familie als de dieren.”

Volgens de organisatie zou 40 procent van de boeren in de veehouderijsector zich niet meer veilig voelen op zijn eigen erf. Bij varkens- en pluimveehouders loopt dit percentage op tot 70 procent. LTO vindt daarom dat er hard moet worden opgetreden tegen de verdachten.

Volg alle ontwikkelingen op de voet via verslaggever Pim Dikkers:

Volledig scherm
Dierenactivisten bij de varkensstal die ze bezet hebben in Boxtel. © ANP