Volledig scherm
Een eerdere editie van het Liekusfist in het Schijndelse City Theater. Het festival verhuist nu naar de nieuwe podiumzaal in 't Spectrum. © Annemieke van der Aa

Ook Schorsbos kiest voor Spectrum in Schijndel

SCHIJNDEL - Schijndelse verenigingen weten het nieuwe Spectrum Podium steeds beter te vinden. Nu verkast ook het carnavaleske Liekusfist van het City Theater naar 't Spectrum. Ook nieuw is Schorsbos Got Talent, een talentenjacht voor kinderen. 

Volledig scherm
Het podium voor het Liekusfist in Schijndel wordt deze woensdag al opgebouwd in 't Spectrum. © Robèrt van Lith/BD

Het zal even wennen zijn, maar het Schijndelse Liekusfist is komende zaterdagavond voor het eerst in de nieuwe theaterzaal Spectrum Podium van cultureel centrum 't Spectrum.

Het organiserende Schorsbosser Kabinet neemt voor de 61ste editie van het liedjesfestival afscheid van het City Theater, waar het dertien maal op rij plaats had. ,,Onze verhuizing heeft onder meer te maken met de onzekere toekomst van het City Theater", zegt Mari van der Steen, minister van cultuur in Schorsbos. ,,Uiteindelijk zouden we toch binnen enkele jaren moeten verhuizen.” 

Het City Theater aan de Hoofdstraat zag meer culturele organisaties vertrekken naar de nieuwe podiumzaal, die in oktober 2018 opende. Filmclub Schijndel, Theatergroep Wildeman, harmonie Sint-Cecilia en de schoolmusicals van het Elde College verhuisden eerder al richting 't Spectrum aan de Steeg.

Het City Theater verloor de jarenlange strijd om een nieuw podium in Schijndel en raakte daardoor de jaarlijkse subsidie van de gemeente kwijt. Toch wil het City Theater voorlopig nog doorgaan, zegt eigenaar Arie van den Brand. ,,We trekken nog steeds behoorlijk wat publiek met onder meer muziekoptredens en pubquizen.” 

Kleuren van Schorsbos 

Volledig scherm
Kinderen in het publiek tijdens een eerdere editie van het Kinderliekusfist in het City Theater. © MarieTherese Kierkels / PVE

Voor Schorsbos speelde ook mee dat de nieuwe theaterzaal meer mogelijkheden biedt. ,,Het geluid, het licht en de techniek zijn beter. Zo kunnen we de zaal ook helemaal verlichten in de kleuren van Schorsbos", zegt Van der Steen. Schorsbos maakt geen gebruik van de tribune in de podiumzaal.

,,We schuiven de tribune helemaal in, zodat er een grote platte zaal ontstaat", aldus Van der Steen. ,,Zo kunnen we zo'n 300 mensen ontvangen, een aantal waar we op rekenen. De carnavalsgroepen staan op een groot podium dat 't Spectrum bouwt.” 
De kans bestaat dat Schorsbos meer activiteiten in Spectrum Podium gaat houden. ,,Het Liekusfist is voor ons een soort try-out. Als het goed bevalt, kunnen we vaker in 't Spectrum terecht”  

Schorsbos Got Talent 

Ook nieuw in Schijndel is Schorsbos Got Talent, een variant op het opgeheven Kinderliekusfist. ,,Alle kinderen uit Meierijstad zijn welkom op deze talentenjacht”, zegt Mascha van Deuren, minister van jeugdzaken. Schorsbos Got Talent is op zondag 9 februari in café-zaal De HeerenMeester, vanaf 13.00 uur. Het Kinderliekusfist stopte vorig jaar na 22 edities omdat er onvoldoende animo voor was. Van Deuren: ,,De werkgroep heeft z'n uiterste best gedaan om het evenement in een nieuw jasje te steken. Het is ook meteen de receptie van de jeugdprins.” 

  1. Minister doorgrondt ziel van carnaval in Bokkendonk

    Minister doorgrondt ziel van carnaval in Bokkendonk

    SINT-MICHIELSGESTEL - Onze minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft de ziel van het carnaval doorgrond. Dat bleek zaterdagavond in de feestrede, die zij in De Ruwenberg uitsprak, voordat zij zich tot Ere-Boktorandus liet kronen. Geheel in de wat sjieke stijl en sfeer van het luchtige traditionele Gestelse evenement, wierp zij zich op als opvolger voor minister-president Rutte. “Dit is een plechtig moment. Nederland heeft een kandidaat-premier nodig die van veranderen weet, en dat ben ik. Want poetsen is een pre, niet lullen. Mijn campagne begint hier in Bokkendonk.” De lach ging door de dinerzaal, zij het bij enkelen met wat aarzeling.