Volledig scherm
Han Looijen krijgt het eerste boekje in handen over de oorlog in de gemeente Sint-Michielsgestel: ‘Over kostbare vrijheid.’ © Domien van der Meijden

Oorlog Sint-Michielsgestel te boek:‘Over kostbare vrijheid’

SINT-MICHIELSGESTEL - ‘Over kostbare vrijheid’ is een handzaam boekje over oorlogsverhalen in Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Middelrode en Sint-Michielsgestel. Het eerste exemplaar was gisteren voor burgemeester Han Looijen.

,,Dit boekje is prima gereedschap om onze kinderen te blijven vertellen over de oorlog en de vrijheid die we daarna kregen. Het is toegankelijk geschreven en erg leesbaar. Ook voor kinderen. Telkens ben ik weer verbaasd over pareltjes van oorlogsverhalen die we door moeten blijven geven aan de volgende generatie. Een mooie samenwerking van alle heemkundeverenigingen”, zo zegt burgemeester Han Looijen over het boekje ‘Over kostbare vrijheid.’

Looijen mocht gisteren het eerste exemplaar in ontvangst nemen in De Meander in Sint-Michielsgestel, waar de heemkundeverenigingen uit Berlicum/Middelrode, Den Dungen, Gestel en Gemonde hun splinternieuwe pennenvrucht in het kader van de 75-jarige herdenking presenteerden.

Kapstok bij gezocht voor kader

Schrijver en historisch publicist Henk van der Linden en grafisch ontwerper Jan Veenman werkten nauw samen om het boekje samen te stellen. ,,Het zijn allemaal prachtige verhalen die de heemkundeverenigingen bijeen hebben gebracht. Maar we hebben er wel de historische oorlogskapostok bij gezocht om het in het goede kader te plaatsen. Eerst Brabant, Market Garden en de grotere lijnen, daarna inzomend op de dorpen en hun eigen verhalen”, aldus Veenman en Van der Linden.

Fietsroutes downloaden

Bij het boekje, dat vanaf zondag wordt verkocht tijdens de grote herdenkingsoperatie met militaire stoet die van Gemonde richting Middelrode trekt, wordt het boekje voor vijf euro verkocht. Koos Loose, die namens de heemkundeverenigingen spreekt, meldt dat bij het boekje ook vier fietsroutes horen die mensen af kunnen leggen. ,,Die fietsroutes gaan langs plekken waar belangrijke gebeurtenissen in de oorlog hebben plaats gehad. De routes zijn via de site van de gemeente en de afzonderlijke heemkundeverenigingen te downloaden. Daarbij zitten ook bijzondere verhalen die op de route voorbij komen.”

Vaker samenwerken

Burgemeester Han Looijen benadrukte gisteren dat de samenwerking van de kernen naar meer smaakt op het gebied van herdenken van de oorlog. ,,We komen er nog eens op terug. Maar ik denk dat de we komende jaren samen meer beet kunnen pakken rondom die aparte verhalen die er zijn over de oorlog en die verteld moeten blijven worden.”