Redden wat er te redden valt. Na de brand van vorig jaar halen vrijwilligers spullen weg uit het gebouw van Haarendael.
Volledig scherm
Redden wat er te redden valt. Na de brand van vorig jaar halen vrijwilligers spullen weg uit het gebouw van Haarendael. © Bart Meesters

Op zoek naar geld voor film ‘Haaren, leven tussen vrees en vrijheid’

Haaren Cineaste Ellen van Kempen is druk in de weer om een documentaire te maken over de gedenkplaats Haaren. De Stichting Gedenkplaats Haaren heeft haar de opdracht gegeven, De documentaire gaat 9 mei in première en heet ‘Kamp Haaren, leven tussen vrees en vrijheid’.

De documentaire moet vooral het menselijk gedrag blootleggen zoals de emoties die tijdens de oorlogsjaren in Haaren huisden en die tot aan de dag van vandaag betekenisvol zijn. 

Ellen van Kempen zocht daarbij het dramatische verhaal van de gijzelaars en de gevangenen, waaronder ook vrouwen en kinderen. Verdriet, onmacht en tragedie staan dan ook centraal in de film. Daarnaast ook verbondenheid en saamhorigheid, soms zelfs tussen gevangenen en bewakers. Alvast een voorproefje van de film.

Zoektocht naar financiën voor film

Een flink deel van de financiële injectie is binnen om de film helemaal te kunnen maken. De brand in Haarendael van vorig jaar sloeg een gat in de begroting. Gedenkplaats Haaren zoekt nog naar extra middelen om van het filmdocument een heel persoonlijk document te maken dat de stichting voor ogen heeft. De film gaat sowieso op 9 mei in première. Op de site gedenkplaats-haaren.nl is te vinden hoe de film financieel kan worden ondersteund.