Rechterstraat in Boxtel.
Volledig scherm
Rechterstraat in Boxtel. © Olaf Smit

Opknappen Rechterstraat Boxtel nuttig of noodzakelijk? Raad wil snel aan de slag

BOXTEL - De vraag of het noodzakelijk is om de Rechterstraat in het centrum van Boxtel op te knappen, kreeg dinsdagavond een helder antwoord van de gemeenteraad. ,,Zo snel als mogelijk aan de slag", luidde het devies .

VVD-raadslid Dymph van de Vries was het meest uitgesproken. ,,We gaan hier niet meer over iedere steen, boom of lamp praten. Details. Laat dat de werkgroep maar uitzoeken. Wij stellen hier vast dat het noodzakelijk is om de Rechterstraat een opknapbeurt te geven. Laten we het daartoe beperken." Met haar stemden dinsdagavond ook alle andere fracties in met de reconstructie van de winkelstraat in het centrum van Boxtel. Een plan tot stand gekomen op initiatief van ondernemers en andere belanghebbenden. In nauwe samenwerking met de gemeente. ,,Een schoolvoorbeeld van hoe het moet", stelde centrumwethouder Eric van den Broek tevreden vast.

Desondanks is er links en rechts kritiek op het plan dat ruim een miljoen euro kost en in de tweede helft van dit jaar zijn beslag moet krijgen. Zoals van de Fietsersbond die nog steeds vraagtekens zet bij bijvoorbeeld het idee voor het weren van doorgaand fietsverkeer. De Bomenbrigade liet tijdens de raadsvergadering nog maar eens weten tegen het vervangen van de platanen te zijn en pleitte voor uitstel van de beslissing om het plan eerst aan een duurzaamheidstoets te kunnen onderwerpen. 

Zo ver komt het dus niet. En ook de motie van het CDA om nut en noodzaak van de in het plan geregelde prominente terugkeer van de binnendommels eerst aan te tonen, haalde het niet. ,,We verkeren in financieel zwaar weer en weten niet wat die binnendommels gaan kosten", aldus Roel de los Hoyos van het CDA. ,,Juist dat onderdeel is onderscheidend en uniek", stelde wethouder Van den Broek echter. ,,En kan voor een economische impuls zorgen." Een mening, die een ruime meerderheid van de raad deelde.

Een onderdeel van het plan, het afsluiten van de kruising Fellenoord/Rechterstraat voor autoverkeer, zal in een later stadium nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd. ,,Is dat wel nuttig?", aldus De los Hoyos. ,,Gaat dit niet ten koste van de bereikbaarheid van het centrum? Wat vinden daar de ondernemers van?" Hoewel verkeerswethouder Herman van Wanrooij aangaf dat het college een dergelijk besluit zelf kan nemen, deed hij de toezegging er op terug te komen bij de gemeenteraad. ,,Geeft mij ook tijd om met omwonenden en ondernemers er nog een keer goed over te praten."